söndag, oktober 23, 2005

Hällefisk med rotfruktssås och potatispuré

Nu i helgen har vi ätit en väldigt god fiskrätt, för ovanlighetens skull. Annars brukar det mest bli kött. I fredags åt vi hällefisk med rotfruktssås och potatispuré.

Till potatispurén vispade vi kokt potatis med lite vispgrädde, ett ägg, salt, peppar och färsk riven muskotnöt.

Till fisken kokade vi upp några deciliter vitt vin, två fiskbuljongtärningar, lite hummerfond samt skalade och hackade rotfrukter (palsternacka, rotselleri och morötter) i en bred gryta. Detta fick puttra en stund och sedan la vi i fisken, som vi rullat och fäst ihop med grillpinnar. Vi hällde lite vispgrädde över. Vätskan täckte inte fisken, men tack vare ett lock blev fisken mer eller minde ångkokt. När fisken såg klar ut (det går snabbt!), tog vi upp den och täckte den med folie så att den skulle hålla värmen. Såsen i grytan mixade vi tillsammans med salt och peppar samt vatten så att den fick lagom konsistens.


Rätten serverade vi med knaperstekta baconsmulor, ugnsstekta persiljerötter och en timjankvist (mest för den gröna färgens skull).

Inga kommentarer: