Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
lördag, december 27, 2014
Crossover falafel med arepas majsbröd
Nu har jag testat att göra falafel med arepas majsbröd, säkert helt politiskt inkorrekt att blanda ett bröd från Colombia med kikärtsbullar från mellanöstern. Kikärtsbullar som jag dessutom har "kryddat" med torkade tomater. Gott blev det i alla fall.
Låt torkade kikärtor ligga i blöt minst 12 timmar. Häll av vattnet och blanda 7 dl kikärtor med en halv hackad gul lök, 2 hackade vitlöksklyftor, 2-3 soltorkade tomater i olja, 2 msk av tomatoljan, 2 tsk spiskummin, 1 tsk nymortlade korianderfrön, 1 tsk kanel, 1/2 tsk cayennepeppar och 2 tsk salt. Mixa.
Blanda 4 msk fint majsmjöl med 2 tsk bakpulver och rör ner detta i smeten. Rör också ner ett ägg. Låt stå i kylen ca en halvtimme. Gör sedan små fina biffar av den lösa smeten och stek dem i olja.
Till majsbröden blandar du 6-7 dl fint majsmjöl med 1/2 tsk bakpulver och 1/2 tsk salt. Rör ner 6 dl vatten. Låt svälla ca en kvart och rör emellanåt. Fyll ev på med mer vatten för att få lagom "smetkonsistens". Stek en klick smet i rikligt med olja i en stekpanna, 4-5 minuter per sida. Det blir 8-10 bröd.
Servera med sallad, tomat, tunt skivad rödlök och en limekräm gjord på kesella blandad med lime, salt och peppar. Pressa gärna lite lime över också.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar