söndag, september 13, 2015

T-bone med polenta, kantarellsås, ugnsbakade cocktailtomater och sparris


Kantareller och tomater passar väldigt bra ihop, tycker jag. Det var temat i gårdagens middag. Sedan hade vi fått tag på en fin T-bone-stek också, så resultatet blev T-bone med polenta, kantarellsås, ugnsbakade cocktailtomater och sparris. Inte så nyttigt, men ibland får man göra undantag.

Ingredienser 4 portioner
1 grovt hackad gul lök
1 morot i bitar
1 dl kantareller
2 msk smör
2,5 dl polenta
1 dl vitt vin
8 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 tsk salt
1 dl vispgrädde
2 msk rapsolja

10 cocktailtomater
1 msk olja
salt och peppar

1 knippe grön sparris

En tunn skiva surdegsbröd
1 msk smör

1 liter rensade kantareller
1,5 msk smör
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 tsk vitvinsvinäger
Salt och peppar

2 T-bone-stekar

Fräs lök, morot och 1 dl kantareller i 1 msk smör. Tillsätt vinet och låt koka upp. Häll på vattnet, buljongtärningen och saltet. Låt koka en kvart, så att vätskan reduceras ner lite. Sila vätskan, men behåll svampblandningen. Häll polentan i vätskan och värm medan du rör. Fortsätt sedan på låg värme. Rör regelbundet. Blanda ner grädden och sedan den andra matskeden smör. Fortsätt värma och röra ca en kvart. Blöt en form med vatten och häll i polentaröran. Jämna till ytan och låt svalna.

Sätt ugnen på 150 grader. Halvera cocktailtomaterna. Häll över oljan. Salta, peppra och låt stå i ugnen ca 20 minuter.

Halvera sparrisarna på längden. Koka den någon minut i vatten och häll sedan iskallt vatten över.

Skär den tunna brödskivan i stavar och smörstek. Låt rinna av på papper.

Fortsätt med såsen. Plocka ut några fina kantareller och fräs separat i smör för att använda som dekoration. Fräs resten av kantarellerna i smöret. Rör emellanåt, men inte för ofta. Häll över vinet och fortsätt fräsa någon minut. Häll på grädden och mjölken. Mixa svampröran från polentatillagningen och häll ner även denna i såsen. Låt puttra 5-10 minuter och ta sedan bort pannan från plattan. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Värm när det är dags att servera.

Skär ut fina bitar av polentan och stek i oljan runt om.

Stek eller grilla det saltade och pepprade köttet. Låt vila 5-10 minuter innan du skär upp det.

Lägg upp och servera.

Inga kommentarer: