måndag, januari 19, 2015

Mustig chili sin carne med mald koriander, parmesanost, choklad till svart thairis


I helgen gjorde jag en mustig vegetarisk chili sin carne med mald koriander, parmesanost, choklad och en massa annat gott. Det blev faktiskt ännu godare än en vanlig chili con carne. Vi åt den med svart thairis, vilket också var en positiv upplevelse. Riset hade en god nötig smak och en trevlig konsistens. Nu ska jag försöka återge hur jag gjorde grytan. Det här är en stor sats som räcker till minst sex personer (eller middag plus några luncher för färre personer).

Blötlägg 500 g torkade svarta bönor över dagen/natten. Koka dem sedan enligt instruktionerna på förpackningen, d v s ca 30-40 minuter på svag värme tills de är lite mjuka men fortfarande al dente. Låt svalna i vattnet.

Fräs följande på medelvärme i olja: 1 tsk mortlad hel koriander, 1 msk spiskummin, 1 msk paprikapulver, 1 msk torkad oregano, 1/2 tsk kanel, 4 hackade vitlöksklyftor, två hackade gula lökar, en stor grovriven morot och en stor finhackad röd chilifrukt. Efter en stund tillsätter du 3 dl rött vin och därefter 3 burkar krossade tomater, 2 dl vatten, 1 tsk honung, 3 lagerblad, 1 msk salt och en bit parmesanost. Låt puttra 30 minuter. Tillsätt de kokta bönorna och två stora bitar mörk choklad. Låt koka ytterligare 15-20 minuter och smaka av med svartpeppar, cayennepeppar och ev ytterligare salt. 

Inga kommentarer: