onsdag, september 26, 2007

Majskyckling med gratinerad squash och kantarellsås


I helgen gjorde vi majskyckling med gratinerad squash och kantarellsås.

Majskycklingen marinerade jag i vitlök, citronsaft och färsk timjan. Sedan stekte jag den på spisen tills den fått färg och därefter gräddades den i en 150-gradig ugn ca 15 minuter.

Till såsen stekte jag kantareller i en panna. Därefter fyllde jag på med crème fraiche, lite svampbuljong och färsk timjan.

Squashen skivade jag tunt och varvade med parmesanost i en panna. Jag hällde över en äggröra på ett ägg och lite vispgrädde och sedan fick pannan stå i ugnen till dess att den fått lite färg. Detta blev tyvärr inte så lyckat eftersom squashen vattnade sig. Jag funderar på vad jag kunde ha gjort annorlunda.

onsdag, september 12, 2007

Meny med bl a halstrad tonfisk och jerkmarinerad kalvytterfilé

I helgen hade jag dammiddag och bjöd på en meny med bl a halstrad tonfisk och jerkmarinerad kalvytterfilé. Vi var nio personer.

Som fördrink serverade jag en chilicaipirinha. Till den blandade jag ljus och mörk rom (och en skvätt vodka faktiskt) med sockerlag (2 dl brunt rörsocker och 2 dl vatten som fick koka ihop och svalna), saften av 10 limefrukter, två urkärnade och hackade röda chilifrukter samt sockerdricka. Som tilltugg åt vi svarta sesamkex med philadelphiaost, pecorinoost och rädisor.


Till förrätt åt vi färsk tonfisk som jag marinerat i färsk ingefära, soja, risvinäger, olja samt chilifrukt och som jag stekt snabbt runtom. Till tonfisken åt vi en sesamnudelsallad garnerad med smörgåskrasse. Salladen bestod av kokta glasnudlar och snabbt förvälld kinakål, blandat med en dressing på 4 msk mango chutney, 6 msk risvinäger, 2 tsk sesamolja, 4 krm sambal oelek, 1 dl olivolja, 4 msk rostade sesamfrön, fem hackade salladslökar, en hackad och urkärnad röd chilifrukt samt två pressade vitlöksklyftor.
Till huvudrätt åt vi jerkmarinerad kalvytterfilé med äppelavokadosallad, syrad lök och ris. Vegetarianerna fick jerkmarinerad quorn.

Köttet och quornen marinerade jag i en mixad röra av 2 tsk kryddpeppar, 2 tsk enbär, 2 klyftade gula lökar, 2 gröna chilifrukter, 8 skalade vitlöksklyftor, fyra salladslökar och 2 dl soja. Kalvytterfilén marinerades i knappt ett dygn. Därefter torkade jag av den och stekte den hel runtom på ett järn. Före serveringen fortsatte jag ugnssteka den i 150 grader till den nådde en innertemperatur på ca 55 grader (40 minuter?).

Äppelavokadosalladen gjorde jag på 3 tunt skivade avocados, 3 tunt skivade äpplen, 3 tunt skivade schalottenlökar och ett par msk curryolja (olivolja som fått stå och dra med curry i ett antal timmar).

Den syrade rödlöken bestod av fyra tunt skivade rödlökar som "marinerats" i en sockerlag. Sockerlagen gjorde jag på 1 dl ättikssprit, 2 dl socker och 3 dl vatten som fick koka upp tillsammans med saft och skal av fyra citroner.

Det kändes som att huvudrätten blev lite konstig, eftersom vi inte hade någon sås till. Jag hade mina föraningar om detta innan, men kunde inte komma på någon lämplig sås. Majonäs?


Till efterrätt åt vi en chokladkaka med whiskysås och grädde. Jag gjorde alldeles för mycket av allt. Som vanligt. Lagom mängd efter en hel middag skulle vara en enkel sats för 8-10 portioner. Smält 250 g smör och bryt ner 200 g mörk choklad under omrörning. Blanda i 200 g bitter apelsinmarmelad, 2 1/4 dl socker, lite salt och 5 äggulor. När smeten är jämn, rör ner 4 dl vetemjöl som blandats med 1 tsk bakpulver. Vispa 5 äggvitor styva och vänd ner även dessa i smeten. Grädda i en form ca 30 minuter i 175 grader. Till såsen låter du 2 dl vispgrädde, 200 g brunt råsocker och 50 g smör koka ihop på svag värme. På slutet smaksätter du med whisky. Enligt receptet ska det vara 4 cl, men jag tog lite mer. Kakan serverade jag kall tillsammans med grädde och varm sås, men det är gott även med varm kaka.

söndag, september 02, 2007

Kantareller


Igår var vi ute i skogen och hittade lite svamp. Härligt frisk höstluft, solsken mellan granarna och envisa myggor!

Av kantarellerna blev det rostade mackor (mot alla GI-regler) med svampröra.

Basilikatorsk med klyftpotatis och limesås


I helgen har vi varit hemma hos mina föräldrar i Småland. En av kvällarna åt vi basilikatorsk med klyftpotatis och limesås.

Jag täckte bitar av torskrygg (saltade och pepprade) med en blandning av färsk basilika, grovhackade pinjenötter och solrosfrön samt olivolja. Tillsammans med plommontomater och schalottenlök fick fisken stå i ugnen ca en kvart.

Till detta åt vi klyftpotatis, sallad och en kall limesås (lätt crème fraiche, rivet citronskal, rivet limeskal, limesaft, salt och peppar).