lördag, februari 16, 2008

Oxfilé surpris och därefter daimglass med marshmallows


Härom helgen var vi hos mina föräldrar och hälsade på.

Min mamma gjorde en god oxfilé surpris med daimglass med marshmallows till efterrätt. Jättegott!

Salta och peppra oxfilé och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna. Rör ihop 3 dl grovriven prästost, 1 dl grovhackade valnötter och 1 dl crème fraiche. Skala och finhacka två schalottenlökar. Koka löken tillsammans med 4 dl rött vin, 1 dl vatten, 4 msk koncentrerad kalvfond, 1 msk tomatpuré och vitpeppar ca 5 min. Vispa ner 1 msk maizena utrört i lite vatten. Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen i 225 grader tills innertemperaturen är 58°, ca 10 min om köttet önskas rosa (jag föredrar kortare tid!). Värm såsen och vispa ner 100 g rumstempererat smör i klickar. Servera med klyftpotatis.

Till daimglassen vispar du 2 1/2 dl Kelda vaniljsås hårt. Hacka 100 g daim och dela 100 g marshmallows i bitar. Rör ner det i såsen. Häll såsen i en stor eller flera mindre formar och täck med plastfolie. Frys glassen i minst 4 timmar. Stjälp upp glassen på ett fat och strö gärna över daimkulor och små marshmallows.

4 kommentarer:

Sara sa...

Vad smaskigt, jag ska prova ha marshmallows i nästa gång jag gör daimglass. Hoppas ni hade en trevlig helg ! :)

Pia sa...

Det var jättetrevligt och gott! Det är alltid mysigt att ha en stund för sig själva, samtidigt som det alltid är lika mysigt att få träffa dottern igen efteråt.

Unknown sa...

Glassen ser/låter smarrig. Jag tänker på Carola när jag ser fotot på glassen som är "alldeles lagom smält". Lite roligt hur minnen kan poppa upp sådär.

Pia sa...

Ja, just det - glass är som godast när den är smält (lagom)! :-)