tisdag, februari 24, 2009

Drakamöllans favoritbröd


Idag har jag gjort Drakamöllans favoritbröd. Det var enkelt att göra. Tyvärr använde jag ett smörpapper som jag inte smorde, så det var svårt att få bort papperet efteråt. Det ingår inte något fett i själva brödet.

Smula 25g jäst i en bunke. Häll på 5 dl fingervarmt vatten. Rör och tillsätt 1 dl fil eller mjölk. Tíllsätt 1 msk honung och rör. Blanda sedan ner 6 dl vetemjöl och blanda så att degen blir smidig. Blanda i ytterligare 6-7 dl mjöl. Degen ska vara lös och inte arbetas för mycket.

Låt jäsa 1-2 timmar till dubbel storlek. Häll sedan upp degen på ett mjölat bakbord och forma12-15 mindre bröd eller 6 baguetter. Degen ska inte knådas och den är väldigt lös, så det kan vara svårt att få fina bullar. Pensla med vatten och strö över grovt salt.

Grädda i 230-gradig ugn, gärna med en skål vatten under. Baguetter gräddas 18-20 minuter och små bröd 14-16 minuter.

Inga kommentarer: