måndag, mars 30, 2009

Chokladkolapaj med lingon

I helgen när vi var och hälsade på mina föräldrar bjöds vi som vanligt på god mat, bland annat chokladkolapaj med lingon, havskräfts- och pinjenötsöverbakad torsk och fläskfilégryta med persikor och champinjoner (en riktig favorit där söt, syrlig och salt smak kombineras). Mmmm!

Jag hade tyvärr inte kameran med , så det blev inga bilder. Men pajreceptet hittade jag iallafall på Arlas webb.

Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt 1/2 dl strösocker, 2 dl havregryn och 1 1/2 dl vetemjöl. Rör ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i mitten av en 200-gradig ugn 8 – 10 min tills den har fått fin färg.

Koka upp 1 1/2 dl vispgrädde, 50 g smör och 1 1/2 dl ljus sirap i en kastrull. Koka på svag värme ca 10 min. Ta kastrullen från värmen. Bryt 200 g mörk choklad (40% kakaohalt) i bitar och lägg ner i smeten. Ställ tillbaka på eftervärme. Rör tills chokladen smält och är riktigt slät och blank. Häll chokladsmeten i pajskalet och strö över 1 1/2 dl lingon. Ställ i kylen att stelna minst 5 timmar eller över natten. Servera med lättvispad grädde.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter jättegott! Tänkte faktiskt baka något i eftermiddag, tror att det får bli denna paj då! Tack för receptet. :)

Pia sa...

Kul att du provade pajen! Och grattis till din sambo! :-)