fredag, juli 20, 2012

Jamie Olivers grillade oxfilé

För ett tag sedan testade jag Jamie Olivers grillade oxfilé och den blev riktigt fin och smakrik. Tyvärr blev det inget foto.

Blanda 2 rågade tsk dijonsenap, 8-10 msk worcestershiresås, en stor skvätt olivolja och två hackade rosmarinkvistar i en plastpåse. Lägg i en hel oxfilé (600-700 g), pressa ur så mycket luft som möjligt ur påsen och massera in marinaden i köttet. Låt ligga i kylen några timmar, men ännu hellre ett dygn. Ta ut köttet ca 1 1/2 timme före tillagning.

Ta ut köttet ur påsen, klappa det med hushållspapper och rulla det i olivolja. Lägg köttet på grillens hetaste ställe och grilla tills det har fått färg. Under tiden gnider du regelbundet in ytan med kylt smör (i ett glas med kallt vatten) och vänder köttet ofta. Flytta sedan köttet till en mindre varm del av grillen.

När köttet är klart gnider du åter igen in det i smör, ringlar över worcestershiresås samt olivolja och strör över timjan- och rosmarinblommor. Låt vila några minuter. Salta och peppra.

Inga kommentarer: