fredag, juli 19, 2013

Kardemummakaka och jordgubbssaft


Igår när min syster och hennes familj kom på besök bjöd vi på kardemummakaka med hallon och grädde. Barnen (främst) drack min hemgjorda jordgubbssaft.

Till kakan vispade jag ihop 100g smör, 2 1/2 dl socker och ett ägg så att det blev pösigt. Sedan blandade jag ner 2 msk nystött kardemumma. Därefter tillsatte jag 5 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver varvat med 2 1/2 dl mjölk. Efter att ha blandat väl hällde jag smeten i en smord tvålitersform. Kakan fick stå ca 50 minuter i 175-gradig ugn och när halva tiden återstod så strödde jag över pärlsocker. Det är bäst att använda en ganska stor form, annars riskerar kakan att bli dödbakad i mitten. 

Saften hade jag gjort genom att koka 9 dl vatten tillsammans med 3 liter jordgubbar, 200 g rabarber i bitar och 3 skalade "ingefärstummar" ca 15 minuter. Därefter silade jag alltihop genom en saftduk. Till sist kokade jag saften ca 10 minuter tillsammans med 6 dl socker per liter vätska. Flaskorna som jag hällde saften i hade jag rengjort noga och därefter låtit stå ett tag fyllda med nykokt vatten.

Inga kommentarer: