måndag, september 15, 2014

Hemmagjord ravioli med grön sparris och ugnsbakade tomater


Jag har inte riktigt fått kläm på hur man smidigt gör egen pasta, trots att jag har försökt flera gånger nu. Pastan blir god, men vägen dit är  lång. Kanske är det helt enkelt så det är att göra egen pasta. Den här gången blev det ravioli med grön sparris och ugnsbakade tomater.

Jag blandade 5 dl durumvete med fyra ägg på ett bakbord, som enligt ursprungsreceptet jag hittat. Jag knådade och knådade och lät degen vila någon timme. När jag försökte köra degen i pastamaskinen var den för lös, så jag valde att addera till en halv till en  hel dl vetemjöl och en tsk olivolja. Då blev degen mer hanterbar och jag kunde få  fram tunna fina pastaplattor. Jag gjorde raviolirundningar med hjälp av en rund stansform. Som fyllning blandade jag ihop en riven hård getost med en burk ricotta (250 g) och rivet citronskal från en citron. Jag penslade varannan rundning med uppvispad äggula. Efter att sedan ha lagt en liten klick på varannan rundning så tryckte jag på locket med ett snapsglas som var lagom stort. Raviolin fick vila inlindad i en handduk i kylen tills det var dags att äta. Strax före servering kokade bitarna i väl saltat vatten några minuter.

Som tillbehör ugnsbakade jag halverade plommontomater med lite olivolja och rivet citronskal, ca en timme i 120-gradig ugn. Jag skar grön sparris i bitar och kokade dessa i några dl vatten med lantbuljong och en klick smör. När sparrisbitarna var lagom mjuka tog jag upp dem. Jag blandade ner ca en dl vispgrädde i buljongspadet och lät det stå och puttra som sås. Mot slutet redde jag såsen med hjälp av maizenamjöl blandad med mjölk.

3 kommentarer:

Noorah Södring sa...

Fin bild!! Det är nästan så jag blir sugen på lite pasta (kan man göra glutenfri pasta själv?)

Pia sa...

Ingen aning, Noorah! Berätta gärna om du hittar det - jag är också intresserad! :-)

Noorah Södring sa...

Absolut!