måndag, april 17, 2006

Härligt vårig påskbuffet

I påsk har vi varit hemma hos mina föräldrar och ätit en massa god mat, bl a blev vi bjudna på en härligt vårig påskbuffet:

Salta stubbar (12 st): Skala och mosa fyra hårdkokta ägg med en gaffel. Låt en burk sardeller rinna av och finhacka dem sedan. Blanda ägg, sardeller, 1 dl lätt crème fraiche, 1 tsk fransk senap, 1/2 dl hackad gräslök och peppar. Bred ut röran på två mjuka tunnbröd och rulla ihop från långsidan. Låt dem ligga i plast i kylen. Skär varje rulle i 6 bitar. Garnera med rom och gräslök.


Potatisgratäng med äpplen: Skala och skiva 1 kg potatis och två skalade äpplen tunt. Finhacka en purjolök. Varva i ugnsfast form. Krydda med örtsalt, peppar och basilika. Häll på 2 1/2-3 dl mjölk och 1/2 dl grädde. Strö över riven ost. Grädda i 175 grader i 40 minuter.

Matjessill med kapris och rödbetor: Skär matjesill (3 burkar à 200g) i mindre bitar. Koka 400 g färska rödbetor i saltat vatten tills de är mjuka. Låt svalna, skala och skär i klyftor. Lägg upp sillen tillsammans med rödbetorna, 1 1/2 dl stora kapris, en finhackad rödlök och 2 msk hackad gräslök.

Honungsslungad potatis: Skölj och koka små oskalade potatisar i lättsaltat vatten. Blanda dem sedan med 2 tsk flingsalt, 2 msk honung, 1 msk vitvinsvinäger och strö sedan över 2 dl hackad bladpersilja.

Senaps- och apelsinsill: Blanda 1 msk grovkornig svensk senap, 1 tsk rivet apelsinskal, 1 tsk socker och 1/2 msk vitvinsvinäger i en bunke. Tillsätt 3 msk raps- eller majsolja droppvis under vispning, rör sedan i 1 dl crème fraiche och peppar. Skölj 2 askar 5-minuterssill à 420 g i kallt vatten och torka sillen torr. Skär den i bitar och blanda med senapsröran. Låt stå ett dygn.


Strömminglåda med smak av kaviar, grädde och sherry: Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram 600g rensade strömmingfiléer, klipp bort ryggfenan och rulla filéerna med skinnsidan inåt. Lägg dem i rader i en smord ugnssäker form. Rör ihop 2 dl vispgrädde, 1 dl Kalles kaviar, 1 1/2 msk sherry, 1 dl finhackad purjolök, 1 msk finhackad dill, 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar. Häll över filéerna så att det täcker. Stek i ugn 10-15 minuter. Servera ljummen. Garnera med kryddkrasse.

Basilikasill (min absoluta favorit!): Mixa en kruka färsk basilika med 2 dl matlagningsyoghurt och häll i en skål. Krydda med salt och peppar. Grovhacka 75 g valnötter. Häll av sillagen en en förpackning Abba Inläggningssill på 5 minuter. Skär sillen i lagom bitar och blanda alltsammans i yoghurtsåsen. Låt gärna sillen stå och dra några timmar.

Dessutom lite annat smått och gott, exempelvis lax, kokta ägg, ost och kex.

2 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Åh vad mycket god mat du skriver om! Här kommer jag definitivt kika in fler gånger! En sån där ägg kokare som ändrar färg var ju fiffigt, jag brukar däremot nu lägga i ägget i det kalla vattnet från början så vet jag att det blir rodentligt kokt :)
ha det så bra! Hälsn Linda

Pia sa...

Vad kul att du har hittat hit, Linda! Nu har jag upptäckt din roliga blogg också!!!

Det låter härligt att bo i Brasilien! Speciellt för tillfället när det är runt tio grader och regnet smattrar mot rutorna...