tisdag, april 11, 2006

Ostsufflé

Jag fick ett recept på ostsufflé av min syster Sarah. Tack! Vi har inte hunnit prova det än, men det låter väldigt gott!

Till 2-3 suffléer: Blanda 3 dl mjölk, ett lagerblad och en strimlad scharlottenlök i en kastrull och koka upp. Ta av från värmen och låt stå ca 15 min. Smöra suffléformarna. Smält 50 g smör i en kastrull på medelgod värme och rör ner 3 1/2 msk vetemjöl. Låt småputtra under omrörning ca 1 min. Häll i mjölkblandningen och koka under omrörning tills det tjocknar, ca 5 min.

Riv 65 g cheddarost och 50 g parmesanost och blanda ner den (förutom en liten del av parmesanen), 1 tsk dijonsenap, 1/2 krm cayennepeppar samt 2 krm salt. Låt svalna något. Sätt ugnen på 225 grader. Rör ner 5 äggulor i ostsmeten. Vispa 5 äggvitor till hårt skum och blanda ner lite i taget. Häll upp smeten i formarna och strö på parmesanosten som är kvar. Grädda på nedersta falsen i ca 20 min tills sufflén höjt sig och fått färg. Servera sufflén direkt med förslagsvis blandade kokta grönsaker.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hoppas att det smakar! Vi brukar dra ner lite på smöret och äggulorna och det funkar det också - om man vill ha lite mindre fett!