torsdag, juni 21, 2007

Nils dinkelbullar med jordgubbar


Igår gjorde jag Nils dinkelbullar med jordgubbar, ett recept hämtat från senaste ELLE Mat & Vin. Bullarna blev väldigt goda, men ganska svårhanterliga eftersom jordgubbarna gärna mosas när man stoppar bullarna i en plastpåse exempelvis. Det bästa är nog att äta bullarna helt nygräddade.

Rör ut 25 g jäst i 3 1/2 dl ljummet vatten. Häll i 1 tsk salt, 1 msk rapsolja, 1 tsk flytande honung och 7 dl dinkelmjöl (jag använde siktat, men på bilden i tidningen ser det ut som om de har använt ett grövre mjöl). Arbeta degen noga och tillsätt ytterligare 2 dl mjöl. Forma små bullar (enligt receptet 20 - jag gjorde 16 och då blev ändå bullarna ganska små). Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. När bullarna har jäst i 30-40 minuter, så skär du snitt i varje bulle och stoppar ner jordgubbsbitar. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer: