onsdag, september 12, 2007

Meny med bl a halstrad tonfisk och jerkmarinerad kalvytterfilé

I helgen hade jag dammiddag och bjöd på en meny med bl a halstrad tonfisk och jerkmarinerad kalvytterfilé. Vi var nio personer.

Som fördrink serverade jag en chilicaipirinha. Till den blandade jag ljus och mörk rom (och en skvätt vodka faktiskt) med sockerlag (2 dl brunt rörsocker och 2 dl vatten som fick koka ihop och svalna), saften av 10 limefrukter, två urkärnade och hackade röda chilifrukter samt sockerdricka. Som tilltugg åt vi svarta sesamkex med philadelphiaost, pecorinoost och rädisor.


Till förrätt åt vi färsk tonfisk som jag marinerat i färsk ingefära, soja, risvinäger, olja samt chilifrukt och som jag stekt snabbt runtom. Till tonfisken åt vi en sesamnudelsallad garnerad med smörgåskrasse. Salladen bestod av kokta glasnudlar och snabbt förvälld kinakål, blandat med en dressing på 4 msk mango chutney, 6 msk risvinäger, 2 tsk sesamolja, 4 krm sambal oelek, 1 dl olivolja, 4 msk rostade sesamfrön, fem hackade salladslökar, en hackad och urkärnad röd chilifrukt samt två pressade vitlöksklyftor.
Till huvudrätt åt vi jerkmarinerad kalvytterfilé med äppelavokadosallad, syrad lök och ris. Vegetarianerna fick jerkmarinerad quorn.

Köttet och quornen marinerade jag i en mixad röra av 2 tsk kryddpeppar, 2 tsk enbär, 2 klyftade gula lökar, 2 gröna chilifrukter, 8 skalade vitlöksklyftor, fyra salladslökar och 2 dl soja. Kalvytterfilén marinerades i knappt ett dygn. Därefter torkade jag av den och stekte den hel runtom på ett järn. Före serveringen fortsatte jag ugnssteka den i 150 grader till den nådde en innertemperatur på ca 55 grader (40 minuter?).

Äppelavokadosalladen gjorde jag på 3 tunt skivade avocados, 3 tunt skivade äpplen, 3 tunt skivade schalottenlökar och ett par msk curryolja (olivolja som fått stå och dra med curry i ett antal timmar).

Den syrade rödlöken bestod av fyra tunt skivade rödlökar som "marinerats" i en sockerlag. Sockerlagen gjorde jag på 1 dl ättikssprit, 2 dl socker och 3 dl vatten som fick koka upp tillsammans med saft och skal av fyra citroner.

Det kändes som att huvudrätten blev lite konstig, eftersom vi inte hade någon sås till. Jag hade mina föraningar om detta innan, men kunde inte komma på någon lämplig sås. Majonäs?


Till efterrätt åt vi en chokladkaka med whiskysås och grädde. Jag gjorde alldeles för mycket av allt. Som vanligt. Lagom mängd efter en hel middag skulle vara en enkel sats för 8-10 portioner. Smält 250 g smör och bryt ner 200 g mörk choklad under omrörning. Blanda i 200 g bitter apelsinmarmelad, 2 1/4 dl socker, lite salt och 5 äggulor. När smeten är jämn, rör ner 4 dl vetemjöl som blandats med 1 tsk bakpulver. Vispa 5 äggvitor styva och vänd ner även dessa i smeten. Grädda i en form ca 30 minuter i 175 grader. Till såsen låter du 2 dl vispgrädde, 200 g brunt råsocker och 50 g smör koka ihop på svag värme. På slutet smaksätter du med whisky. Enligt receptet ska det vara 4 cl, men jag tog lite mer. Kakan serverade jag kall tillsammans med grädde och varm sås, men det är gott även med varm kaka.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Middagen var jättegod! Gillade särskilt tonfisken, den syrade löken, kött- och quornmarinaden samt currysmaken!

Mmm...

Unknown sa...

Tack för en jättegod middag! Jag tycker inte att huvudrätten blev konstig. Jag tänkte på vad man brukar göra i Västindien är att koka riset med brunabönor, lök (ringar), vitlök, färsk timjan, en bit scotch bonnet och salt förstås. Det blir ju inte någon sås precis men ja... Det var så mycket smaker ändå så jag tycker inte det behövdes sås men det är ju min åsikt.
Det var ju SYND att det blev så mycket kaka över... Jag tror ändå att den är fet nog för att ingå i GI-dieten, eller??

Pia sa...

Kul att ni gillade maten. Aha, så scotch bonnet är alltså den lilla runda knubbiga pepparn som de har i affären. Jag vet inte heller vad den heter på svenska.

Kakan var säkert GI, men knappast såsen... :-)

Sara sa...

Maten låter jättegod, kakan ska jag försöka testa vid något tillfälle. Kanske när man vill göra något roligare än en vanlig kladdkaka. Hoppas ni hade en trevlig kväll.

Pia sa...

Vi hade det jättetrevligt, Sara! Ibland är det kul att bara vara tjejer som träffas.

Sara sa...

Pia, ja visst är det ? Tjejer har så fantastiskt roligt ihop !

Unknown sa...

Himmel vad kakan ser god ut... (kan det bero på att jag går på diet??). Ja, nu hr jag alltså äntligen kommit igång igen med dietandet. Det belv faktiskt GI för vår del också. Just nu går vi på en GI detox i en vecka och sen ska vi gå på den vanliga GI (sen åker vi ner till Italien och äter en massa pasta o pizza och så har man väl gått upp allt igen, ha ha).
Hur går det för dig?

Pia sa...

Jodå, Noorah, i måndags nystartade jag GI på allvar. Den här gången är jag striktare, så vi får väl se om jag lyckas.

Jag är sporrad av Sarah som redan har gått ner en hel massa på en vecka.