tisdag, januari 01, 2008

Nyårsmeny

Nyårsafton firade vi hos Jonas, Catta, Elin och Christoffer. Vi lagade mat ihop och hade det jättemysigt.
Som en förförrätt åt vi potatissnittar med dragonkryddad äggsallad och friterad ansjovis. Skär bakpotatis i en cm tjocka skivor och koka. Häll över olivolja och saften från en citron. Salta och peppra. Till äggsalladen hackar man tre hårdkokta ägg och blandar med 1/2 finhackad rödlök, 2 msk majonnäs, 1/2 msk dijonsenap, 1/2 dl finhackad färsk dragon, 1/2 dl finhackad bladpersilja, salt och peppar. Till ansjovisen blandar du ihop 2 1/2 dl vetemjöl med 2 1/2 dl iskallt vatten, en äggula, 25 g riven parmesanost och 1/2 tsk salt. Trä ansjovisfiléer (i vårt fall två burkar) på spett. Vänd ansjovisen i vetemjöl, doppa i frityrsmeten och fritera i fritös (180 grader). Klicka äggsallad på potatisskivorna och servera med spetten.



Som förrätt åt vi sedan tigerräkor marinerade i ingefära och pepparrot. Marinaden bestod av en msk riven färsk ingefära, en msk riven pepparrot, 1 1/2 dl olivolja, 2 msk soja, salt och peppar. Detta blandade vi med råa tigerräkor. Efter någon timme stekte vi räkorna i en het grillpanna. Vi serverade dem med lite blandad sallad och klippt gräslök. Kanske skulle vi ha haft lite bröd eller någon dip till som bröt av.





Till huvudrätt blev det sedan oxfilé med ugnsstekta rotsaker och caesardressing. Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Vi helstekte sedan köttet i ugnen tills innertemperaturen var ca 55 grader. Till dressingen låter du en liten burk sardeller (ca 50 g) rinna av. Mixa ihop sardellerna med en delad vitlöksklyfta, en msk dijonsenap, en 1/2 pressad citron, en dl riven parmesanost och en äggula. Tillsätt rapsolja i en stråle, totalt ca 1 1/2 dl. Servera köttet med ugnsstekta rotfrukter, en sallad och dressingen. Eventuellt kan man hälla dressing över köttet den sista stunden i ugnen.


Till efterrätt blev det så till sist chokladfondant med passionsfruktsspegel. Smält 75 g smör och tillsätt sedan 100 g mörk choklad i bitar. Låt smälta försiktigt och blanda sedan med en äggvispblandning gjord på två ägg och 4 msk strösocker. Häll smeten i ugnssäkra formar och grädda i 175 gradig ugn i ca 10-15 minuter (kakorna ska vara riktigt kletiga i mitten). Servera med en sås gjord på en del vatten och knappt en del strösocker samt fruktköttet från passionsfrukter. Sila bort kärnorna och red med lite potatismjöl. Glass var inte heller så dumt till och eventuellt skulle även jordgubbar passa bra.

4 kommentarer:

Noorah sa...

God fortsättning!
Det låter som en riktig festmeny. Mycket som låter smarrigt särskilt förrätterna och efterrätten (kan ju ha sin naturliga förklaring då jag är vegeterian, ha ha). Blir det inte väldigt salt med friterad ansjovis?
Jag har ätit en massa pafaiter denna veckan (mycket grädde) men gott.
Snart är det dags för nya tag så jag måste passa på och hinna äta allt gott som jag inte "får" äta sen.

Pia sa...

Detsamma, Noorah! Hoppas att ni hade det mysigt!

JO, det blev lite salt, men helt OK tillsammans med övriga tillbehör. I ursprungsreceptet tyckte de att man skulle salta ännu mer, men det slopade vi.

Jag började "mitt nya liv" igår. D v s GI fullt ut. Hittills går det bra... Hur går det för dig?

Noorah sa...

Tro det eller ej men GI:andet går över förväntan bra faktiskt. Jag vet inte hur det är resultatsmässigt (ska se på måndag då det gått 1 vecka)men det funkar bra med maten. Vi äter soppa en gång om dagen så vi får variation. Nu i början är det ju så lite kolhydrater som gäller så det är lite svårt att variera. Det blir lite bättre längre fram när man kan äta bönor och kanske råris någon dag.
Jag har dock inte motionerat så jag kommer väl att dö när boxningen börjar igen.
Lycka till med GI:andet!

Pia sa...

Vad kul att det går bra, Noorah!