söndag, oktober 05, 2008

Sidenhuskaka


Min mamma brukar göra en jättegod äppelkaka, kallad sidenhuskaka.

Man hackar ihop 3 dl vetemjöl, 11/2 dl strösocker och 125 g kallt smör till en smulig massa. Sedan blandar man snabbt ner ett litet ägg. Tryck ut drygt hälften av degen i en form, ca 24 cm i diameter, och ställ kallt i en halvtimme.

Smält 50 g smör och blanda ner 100 g finriven mandelmassa, 3/4 dl strösocker, 2 ägg och en msk pressad limesaft. Sjud under omrörning tills röran tjocknar. Fyll pajskalet med tre grovrivna äpplen, häll över mandelsmeten och gör ett rutmönster av resterande pajdegen. Strö över 25 g mandelspån och grädda i nedre delen av en 175-gradig ugn, ca 35 minuter. Servera med vaniljsås eller grädde.

2 kommentarer:

Noorah sa...

Den ser väldigt god ut... Lite underligt namn, undrar vad det kan komma ifrån?

Pia sa...

Jag har ingen aning, Noorah! Det låter lite asiatiskt.