lördag, november 07, 2009

Brasiliansk fiskgryta


Häromkvällen gjorde jag en brasiliansk fiskgryta, ett recept som tydligen kommer från en bok som heter "Locket på". Grytan blev het och riktigt god.

Skiva två gula lökar och två vitlöksklyftor. Kärna ur och finhacka en röd chilifrukt. Fräs lök, vitlök och chili i en gryta med olivolja några minuter tills löken mjuknat och blivit genomskinlig. Tillsätt 400 g krossade tomater, 1/2 dl limesaft, 3 dl vatten och 1,5 msk fiskfond. Låt sjuda i 10 minuter. Tärna 4 färska tomater (jag skållade dem innan för att ta bort "skalet") och lägg i dem tillsammans med 3-4 dl kokosmjölk. Låt grytan koka upp och lägg i 1 tsk sambal oelek. Skär 600 g vit fisk i lagom stora grytbitar. Sänk värmen, lägg i fisken och sjud i 6-7 minuter. Smaka av med salt och peppar. Finstrimla 5 salladslökar och hacka 1/2-1 dl färsk koriander. Lägg i salladslök och koriander någon minuter före servering. Toppa grytan med rostad flagad mandel och gärna lite mer hackad koriander.

1 kommentar:

Unknown sa...

Tack för senast! Grytan var jättegod! Den ska jag definitivt laga.