fredag, december 04, 2009

Radiokaka med fikon och salta mandlar


Häromveckan gjorde jag radiokaka med fikon och salta mandlar. Mäktigt. Receptet kom från Allt om mat.

Smält 200 g mörk choklad (64-70%) i vattenbad. Vispa 2 ägg och 3 dl florsocker pösigt. Grovhacka 100 g torkade fikon och 50 g saltrostade mandlar (inte för grovt, då är kakan svår att skära) och rör ner dem i chokladen. Tillsätt rivet skal av en apelsin (jag tog bara en fjärdedels apelsin och då blev det en svag antydan till apelsinsmak). Varva smet och 20 mariekex i en avlång form. Avsluta med choklad. Ställ i kylen minst 6 timmar.

Skär i bitar och servera med vispa grädde och fikonsirap (detta testade inte jag): Koka upp 1 dl strösocker med 1 dl vatten. Lägg i 2 klyftade färska fikon och låt koka 2-3 minuter. Sila och häll tillbaka sirapen i kastrullen. Lägg i två nya klyftade fikon.

1 kommentar:

Noorah sa...

Har aldrig provat att göra radiokaka. Det här var ju en lite annorlunda variant.