söndag, december 26, 2010

Vietnamesisk biffsallad med nuoc cham-sås


Häromkvällen gjorde vi vietnamesisk biffsallad med nuoc cham-sås.

Till fyra personer skär du 400 g utskuren biff i tunna strimlor. Blanda en marinad med 2 pressade vitlöksklyftor, 2 krossade och finhackade citrongräs (den vita delen), 1 msk fisksås och 1 tsk brun farin. Rör ihop med köttet och låt stå i kylen minst en halv timme.

Gör nuoc cham-såsen genom att blanda en urkärnad och strimlad röd chilifrukt med en pressad vitlöksklyfta och 5 msk strösocker. Häll över en halv dl kokande vatten. Blanda i 1/2 dl fisksås och en dl limesaft. Rör så att sockret löses upp och låt sedan såsen stå i kylen, minst en halvtimme.

Koka 150 g tunna risnudlar enligt förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.

Dela en halv gurka på längden och gröp ur kärnorna. Skär i några cm långa tunna stavar. Skiva 2 salladslökar och en halv rödlök. Hacka en kruka mynta och en kruka koriander. Finhacka 100 g jordnötter.

Stek köttet snabbt i lite olja.

Lägg lite sallad och färska böngroddar i djupa tallrikar. Fördela nudlarna, kött, gurka, lök och hackade kryddor. Servera med såsen.

1 kommentar:

Noorah sa...

Har du något bra recept på sataysås?