Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
söndag, oktober 02, 2011
Världens godaste äppelsmulpaj
I senaste Buffet delar kocken Tommy Myllymäki med sig av världens godaste äppelsmulpaj. Jag är benägen att hålla med om att det iallafall är en av de godaste. Flingsalt är hemligheten.
Skär 125 g kallt smör i små bitar och nyp ihop med 2 dl vetemjöl och 1 dl havregryn. Blanda i 1 1/2 dl strösocker och 1 1/2 tsk flingsalt.
Skala och skiva 800 g (5-7 äpplen beroende på storlek) äpplen och blanda med 1 tsk kanel, 2 tsk strösocker och 1 krm flingsalt. Fördela i smord pajform och smula sedan över degen.
Grädda i 225-gradig ugn ca 20-25 minuter. Servera med vispad, grädde, vaniljsås eller glass.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Hmm, intressant med flingsalt i både fyllningen och degen. Måste jag nog prova.
Toppengod paj. Jag har gjort den ett flertal gånger.
Ja, saltet tar fram sötman på något underligt vis
Skicka en kommentar