söndag, oktober 02, 2011

Världens godaste äppelsmulpaj


I senaste Buffet delar kocken Tommy Myllymäki med sig av världens godaste äppelsmulpaj. Jag är benägen att hålla med om att det iallafall är en av de godaste. Flingsalt är hemligheten.

Skär 125 g kallt smör i små bitar och nyp ihop med 2 dl vetemjöl och 1 dl havregryn. Blanda i 1 1/2 dl strösocker och 1 1/2 tsk flingsalt.

Skala och skiva 800 g (5-7 äpplen beroende på storlek) äpplen och blanda med 1 tsk kanel, 2 tsk strösocker och 1 krm flingsalt. Fördela i smord pajform och smula sedan över degen.

Grädda i 225-gradig ugn ca 20-25 minuter. Servera med vispad, grädde, vaniljsås eller glass.

3 kommentarer:

Noorah sa...

Hmm, intressant med flingsalt i både fyllningen och degen. Måste jag nog prova.

Mamma sa...

Toppengod paj. Jag har gjort den ett flertal gånger.

Pia sa...

Ja, saltet tar fram sötman på något underligt vis