söndag, november 06, 2011

Rågkusar


Fazers rågkusar är mina favoritvardagsbröd, speciellt rostade med smör, tomatskivor, salt och peppar. Nu har jag provat mig fram till ett eget recept, som liknar kusarna.

Dag 1:
Blanda 3 dl vatten, 3 dl filmjölk, 100 g rågsurdeg, 4 dl rågflingor och 1 dl rågkross i en bunke och låt stå inplastad i rumstemperatur över natten.

Dag 2:
Värm 3 dl porteröl så att det blir fingervarmt. Lös upp 25 g smulad jäst i ölen. Blanda med gårdagens smet, 1 msk ättika, 1 msk salt, 2 dl grahamsmjöl, 2 dl rågkross och 1 liter grovt rågmjöl.

Bearbeta med degblandare ca 10 minuter och låt sedan jäsa under bakduk i två timmar.

Forma 14 platta bullar av den lösa degen. Doppa bullarna i grovt rågmjöl så blir de lättare att forma.

Låt jäsa på plåt i en halvtimme och grädda sedan 20-25 minuter i 200-gradig ugn.

Skär i halvor.

Inga kommentarer: