måndag, mars 04, 2013

Chokladkaka med nougat och hasselnötter


I helgen gjorde jag en chokladkaka med nougat och hasselnötter, utifrån ett recept som jag hittade i Allt om Mat.

Hacka 50g hasselnötter (jag rostade dem också eftersom jag är allergisk). Lägg dem i botten på en smord form med bakplåtspapper och löstagbar kant (ca 23 cm i diameter). Smält 100g smör i en kastrull. Vispa ner 2 ägg, 2 dl strösocker, 3 msk kakao och 1 1/2 dl vetemjöl. Häll över hasselnötterna. Skär 100 g dubbelnougat i bitar och fördela över smeten. Grädda i 175-gradig ugn ca 12 minuter. Låt svalna.

Rosta 100g hasselnötter i en torr stekpanna. Gnugga bort skalet med hjälp av exemeplvis en handduk. Smält 1 dl strösocker tillsammans med 1 tsk citronsaft och 1 tsk vatten. Rör ner nötterna. Ta sedan upp själva nötterna och fördela på bakplåtspapper. Låt svalna.

Pudra kakan med kakao och strö över nötterna. Servera med lättvispad grädde.

Inga kommentarer: