söndag, augusti 09, 2015

Black bean burger wraps med syrad rödlök, mangoyoghurt och koriander


Häromdagen fick vi besök av Helena och Liv från Sydsvenskan. Det var riktigt trevligt! Solen sken och vi satt utomhus och åt lunch, black bean burger wraps med syrad rödlök, mangoyoghurt och koriander. Tortillabröden bakade jag själv i en torr stekpanna.

Träffen blev ett fint reportage i Sydsvenskans artikelserie "Sommarlunchen" - "En resa runt jorden i Pile by". Och här kommer recepten.

Miniburgare med svarta bönor
3 dl pumpafrön
5 dl kokta svarta bönor
2,5 dl kokt svart ris
1 msk chilipulver
1 msk rökt paprikapulver
1/4 tsk cayennepeppar
1 1/2 tsk salt
Rivet skal och saften från en liten citron
2 tsk honung
2 msk majsmjöl
1 ägg
Blanda alla ingredienser förutom majsmjölet och ägget. Spara också en dl pumpafrön. Mixa, men låt gärna en del bönor och pumpafrön vara hela. Rör ner majsmjölet och ägget. Låt stå en stund. Forma till små miniburgare med blöta händer. Stek i rikligt med olja samt smör.

Vetetortillas (12 st)
6 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
2 1/4 dl vatten
Blanda mjölet med salt och bakpulver. Skär smöret i kuber och nyp ihop med mjölblandningen. Använd gärna händerna när du arbetar in smöret. Tillsätt vattnet och knåda ihop till en deg. Låt degen vila ca 30 min. Gör sedan tolv små bollar av degen. Kavla ut dem tunt och stek i en torr stekpanna på båda sidorna.

Syrad rödlök
2 rödlökar
2 dl vatten
1 dl strösocker
1/2 dl ättika (24%)
Skala rödlökarna och hyvla dem tunt, gärna med mandolin. Koka upp vattnet. Ta det av värmen och häll i sockret. Låt svalna lite. Tillsätt ättikan och häll över löken. Låt dra minst 30 minuter. Häll sedan av vätskan.

Servera med sallad, ätbara blommor (exempelvis krasse), tomater, koriander och resten av de rostade pumpafröna och en sås på mangochutney och yoghurt. 

Inga kommentarer: