söndag, oktober 23, 2005

Hällefisk med rotfruktssås och potatispuré

Nu i helgen har vi ätit en väldigt god fiskrätt, för ovanlighetens skull. Annars brukar det mest bli kött. I fredags åt vi hällefisk med rotfruktssås och potatispuré.

Till potatispurén vispade vi kokt potatis med lite vispgrädde, ett ägg, salt, peppar och färsk riven muskotnöt.

Till fisken kokade vi upp några deciliter vitt vin, två fiskbuljongtärningar, lite hummerfond samt skalade och hackade rotfrukter (palsternacka, rotselleri och morötter) i en bred gryta. Detta fick puttra en stund och sedan la vi i fisken, som vi rullat och fäst ihop med grillpinnar. Vi hällde lite vispgrädde över. Vätskan täckte inte fisken, men tack vare ett lock blev fisken mer eller minde ångkokt. När fisken såg klar ut (det går snabbt!), tog vi upp den och täckte den med folie så att den skulle hålla värmen. Såsen i grytan mixade vi tillsammans med salt och peppar samt vatten så att den fick lagom konsistens.


Rätten serverade vi med knaperstekta baconsmulor, ugnsstekta persiljerötter och en timjankvist (mest för den gröna färgens skull).

söndag, oktober 09, 2005

Entrecôte med potatisrösti, sesamportabello och citronsquash

Igår gjorde vi entrecôte med potatisrösti, sesamportabello och citronsquash.

Till röstin river du potatis och ost (i vårt fall västerbotten). Sedan blandar du den med salt och peppar. Smält smör i en stekpanna, platta ut röran och stek tills undersidan fått färg. Vänd med hjälp av en tallrik.


Svampröran bestod av skivad portabello, rostade svarta sesamfrön, en klick crème fraiche och lite bladpersilja.

Squashstavar stekte vi i citronolja tillsammans med lite rivet citronskal samt salt och peppar.

söndag, oktober 02, 2005

Fransyska i bit med japansk sesamröra

Igår kväll åt vi en rätt som vi hämtat från kokboken "Det goda extra", skriven av Jacob Gray. Det är verkligen en bra kokbok med massor av annorlunda smakupplevelser!

Den här gången blev det fransyska i bit med japansk sesamröra. Enligt receptet ska det vara oxfilécarpaccio istället för fransyska och det är också jättegott, men den här gången blev det en ugnsstekt köttbit istället för rå oxfilé. Färsk tonfisk skulle säkert också passa bra.


Lägg ned två stora bitar kinakål i kokande lättsaltat vatten i ca 30 sekunder. Ta sedan upp dem och kyl med kallt vatten. Lägg ett paket glasnudlar i samma vatten och låt koka i två minuter. Sila av och kyl även dessa med kallt vatten.

I en skål blandar du 2 msk mango chutney, 3 msk risvinäger, 1 tsk sesamolja, några matskedar olivolja, 2 msk rostade sesamfrön, ett knippe finstrimlad sticklök, en halv färsk röd chilipeppar som du hackat, en pressad vitlöksklyfta samt salt och peppar. Blanda ned den avkylda kålen och nudlarna.

Som separat sås blandar du 4 äggulor (spara skalen för att servera såsen i om du vill), 1 msk finriven pepparrot, 2 msk teriyakisås och en ask klippt smörgåskrasse.


Fransyskan stekte vi i grillpanna med salt och peppar. Därefter smorde vi in den i sambal oelek och olivolja och stoppade den i ugnen. Det tog drygt en halvtimme för den att bli klar. Om du vill ha carpaccio så bankar du ut oxfilé mellan plastfolie. Sedan penslar du köttet med olivolja, saltar och pepprar.

Porterbiffar med ugnstekta rotfrukter

I fredags åt vi helt gudomliga porterbiffar, en rätt som Magnus har växt upp med, och ugnstekta rotfrukter.

Till biffarna blandade vi ca 600 g nötfärs, nästan 33 cl porteröl, 1-2 msk dijonsenap, 150 g avrunna och hackade gröna oliver fyllda med paprika, ett ägg, ca en deciliter vispgrädde, salt och peppar. Smeten var väldigt välblandad när vi formade biffar av den.

När vi hade stekt biffarna på en grillpanna, lyfte vi ur biffarna och gjorde en skysås.

Till detta serverade vi ugnstekta tunna skivor av potatis, palsternacka och rotselleri. Hackad gurka passade bra som tillbehör.