söndag, januari 29, 2006

Räk- och avokadotårta med ishavsrom

I fredags ordnade Jeanette tjejmiddag. Hon bjöd på väldigt god mat och dryck och vi hade verkligen jättekul!

Till förrätt bjöd Jeanette på räk- och avokadotårta med ishavsrom, hämtad från Tinas matprogram. Till huvudrätt lammgryta och därefter chokladkaka med pinjenötter. Jag har enbart fått tag på förrättsreceptet. Enligt Tina räcker en tårta till fyra portioner, men som förrätt räcker den till tio personer.


Skär bort kanterna på sex skivor färskt vitt bröd. Plocka 1 dl persilja och 1 dl dill, mixa med brödet i en matberedare. Blanda ner 75 g smält smör och mixa en stund till. Lägg bakplåtspapper i botten på en pajform med löstagbara kanter. Häll ut brödmassan i pajformen och platta till.


Till fyllningen: Blötlägg 3 1/2 gelatinblade i ca 20 min eller tills de är helt mjuka. Lägg bladen i en kastrull och värm försiktigt, häll i 1/2 dl crème fraiche och rör ihop. När gelatinbladen helt löst upp sig, ställ kastrullen åt sidan och låt det svalna något. Finhacka en rödlök och hacka 2 avokadofrukter. Blanda 200 g skalade färska räkor, lök och avokado. Blanda i 2 dl crème fraiche och 3 dl gräddfil. Riv en citron, häll i skal och saft. Smaksätt med salt och vitpeppar. Blanda ner en sked av räkröran i gelatinblandningen för temperaturutjämning. Häll därefter gelatinblandningen i räkröran och rör om. Lägg fyllningen i pajformen, plasta väl och ställ in i kylen.

Ta bort kanterna på pajformen. Bred ut 2 dl ishavsrom på tårtan, riv en liten färsk pepparrot och strö över efter smak, ca 1-2 msk. Avsluta med lite plockad dill. Blanda en salladsmix med olja och balsamvinäger. Salta och peppra. Lägg sallad i botten på tallriken, skär en tårtbit och placera den ovanpå.

Inga kommentarer: