söndag, september 17, 2006

Tinas heta gryta med oxhögrev och bönor


Idag har jag gjort Tinas heta gryta med oxhögrev och bönor, ett höstigt långkok som spred en härlig doft i köket.

Skär 0,7-1 kg oxhögrev i ca 4 x 4 cm stora bitar. Skär tre röda paprikor i stora bitar och skiva tre vitlöksklyftor tunt. Fräs paprikorna, fem schalottenlökar (eller fler!), vitlöken och 3 dl vita bönor (som blötlagts i ett dygn) med 1 msk spiskummi, 1 msk mejram, 1 msk kanel (jag tog 2 msk) och 1-2 krm cayennepeppar (jag tog en halv tsk). Lägg i tre lagerblad och två msk tomatpuré och låt fräsa i ytterligare ett par minuter. Häll på 5 dl rödvin (jag tog en hel liter) och låt koka medan du bryner de saltade och pepprade köttbitarna. Lägg sedan över köttbitarna i grytan och fyll på med en liter vatten och 1,5 msk flytande oxbuljong. Låt grytan koka i ca 1 timme och red med lite maizenamjöl utrört i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: