söndag, oktober 15, 2006

Boeuf bourguignon

I helgen har mamma och pappa varit på besök - jättetrevligt! Bland annat beskådade de min stora mage. Magnus och jag ska nämligen bli föräldrar snart. Om ganska exakt en månad, men nu har vi fått höra av så många siare att födseln blir tidigare så vi börjar nästan tro det själva.

Igår kväll åt vi boeuf bourguignon, ännu en mustig höstgryta. För ett tag sedan gjorde vi Tinas heta gryta med oxhögrev och bönor och eftersom den här grytan i stort sett såg likadan ut, så tog jag inget nytt foto. Smaken var iallafall annorlunda!

Grytan räcker till 6-8 personer (så nu har vi mat hela veckan).


Skär 1,5 kg ryggbiff/högrev i ca 3 cm stora bitar, salta och peppra och stek det i omgångar. Skär 2-3 morötter i skivor och skiva två gula lökar. Fräs lätt och lägg över i en gryta tillsammans med köttet. Häll på 6-8 dl rött vin och en liter köttbuljong. Tillsätt 3 msk tomatpuré, 1 msk timjan och tre lagerblad. Pressa i tre vitlöksklyftor. Låt grytan puttra tills köttet är mört, ca 1 1/2 timme. Skala 15 schalottenlökar och stek dem hela i en panna. Halvera 400 g champinjoner (om de är stora) och stek dem i en separat panna. Klipp baconet i strimlor och stek knaprigt. Red grytan med maizenamjöl (prova dig fram hur mycket som behövs, men det är säkert 5 msk). Lägg i lök, svamp och bacon mot slutet av kokningen. Salta och peppra ytterligare om det behövs.

Till detta åt vi halverade ugnspotatisar. Pensla med olja, strö över havssalt och låt potatisarna stå i ugnen på hög värme ca 40 minuter eller tills de känns lagom mjuka.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig blogg du har. *länkar*

Viktoria sa...

Min favoriträtt...

Och grattis till den nya människan som snart kommer!

Pia sa...

Tack! Det ska bli jättespännande - för vår del är det första barnet.

Grattis till er också, Viktoria! Jag har läst på din blogg att det är dags i januari.

Viktoria sa...

Tack själv! Det är lika roligt med barn nummer två, men man hinner inte tänka lika mycket på det...

Anonym sa...

Ja, mustiga grytor är kanske något av det trevligaste med hösten.

Mycket trevlig blogg, förresten!