
Igår kväll åt vi ingefärsmarinerad tonfisk med ris och het limesås.
Jag marinerade de färska tonfiskfiléerna i en blandning av 3 msk japansk soja, 2 msk risvinäger, 2 msk olivolja, en liten bit hackad chilifrukt och en bit riven färsk ingefära. Innan jag stekte filéerna torkade jag av dem överflödig vätska och saltade och pepprade rejält. Filéerna fick ligga i grillpannan väldigt kort tid, men på hög värme. De var helt råa i mitten, men hade en stekt yta. Så tycker jag att tonfisk är som bäst!
Till detta åt vi kokt jasminris, som blandats med stekta små bitar av grön sparris.
Såsen bestod av en och en halv burk lätt crème fraiche, två tsk sambal oelek, rivet skal från två limefrukter och saften från en. Plus salt och peppar.
16 kommentarer:
Tonfisk är min absoluta favorit. Kul att få lite nya tips. Med 'japansk soja' menar du tamari eller vanlig soja?
Jag använde vanlig soja.
Har du tips på något gott tonfiskrecept, Noorah?
Glad midsommar, förresten! Vi ses snart!
Trevlig midsommar! Gör just nu tårta med sockerkaka, lemoncurd och jordgubbar!
Om du vill ha hetta i maten och vill prova något nytt förutom sambal oelek så kan jag varmt rekommendera harissa :)
Det låter härligt somrigt, Sarah! Glad midsommar!
Tack för tipset, Sara! Jag har aldrig smakat harissa (vad jag vet). Var hittar man det? I kryddhyllan eller är det liknande sambal oelek på burk?
Jag brukar köpa det i utländska affärer, om du tittar på min blogg så finns där foto på harissa (bredvid rosenvattnet), en liten burk kostar 8 kr så det är inte särskilt dyrt. Harissa är chili, vitlök, salt och kryddor. Det är otroligt gott men väldigt starkt.
Hoppas du hittar det, annars skickar jag en burk till dej om du vill!
Det låter jättespännande! Jag får gå till Möllevångstorget och handla.
åh tonfisk är ju så himla gott, speciellt om man grillar den, mums!
Ja, visst är det gott! Vi har tyvärr ingen utegrill (vi bor i lägenhet), men grillpanna på spisen går ganska bra det också.
Det lät underbart gott Pia.. Det måste jag pröva sen.
Det var inte alls dumt, Linda. När väl tonfisken är marinerad, så är det ju ganska snabblagat också.
Det var jättekul att ses igen! Hoppas Iza kommer över traumat med fåren...
Jag brukar bara marinera i vitlök, citron (citronskal ibland), ibland chili eller cayennepeppar och salt och peppar. Det är inte så lätt att få tag på tonfisk här alltid men nästa gång ska jag prova ditt recept.
Jag bakade citronrutor igår. Eftersom jag älskar citron så är de helt i min smak. Enkelt var det dessutom. Jag kan skicka recept.
Iza har inte stött på några fler får, så jag vet inte om hon har utvecklat någon fårskräck. Men det är säkert ingen fara.
Låter som en god marinad, Noorah!
Ja, skicka jättegärna receptet!
Iza har väl visst stött på fler får: på mina strumpor!
Idag ska vi grilla/steka tonfisk på en bädd av haricot verts, salladslök och tomat. Till det blir det pepparrotsyoghurt. Ditt recept låter också jättegott!
Javisst, ja. Det gick ju bra. :-)
Det låter gott med tonfisk och pepparrot! Härligt med vardagslyx!
Skicka en kommentar