fredag, juli 27, 2007

Rosmarin- och citronmarinerad majskyckling med rödvinssås


De har börjat sälja majskyckling på Hemköp! Kul! Ikväll blev det rosmarin- och citronmarinerad majskyckling med rödvinssås.

Jag blandade en marinad av hackad färsk rosmarin, 2 msk olivolja, rivet skal av en halv citron och två pressade vitlöksklyftor i en mortel. Efter att ha krossat rosmarinen tillsammans med övriga ingredienser så rörde jag ner 2 msk tamarisoja. Kycklingen fick stå och dra i marinaden några timmar i kylen.

Sedan stekte jag kycklingen på hög värme så att den fick färg. Under tiden stekte jag tunt skivad potatis tillsammans med olja, salt och peppar i ugnen på hög värme. När potatisen var nästan färdig tog jag ut den, sänkte ugnsvärmen till 150 grader och efter ett tag gräddade jag kycklingen ca 15 minuter i ugnen.

Av det som återstod av marinaden gjorde jag en sås. Jag blandade "grunden" med några dl rött vin, några dl vatten, en tärning grönsaksbuljong och lite smör. Detta fick koka så att det reducerades ner någon deciliter. Därefter redde jag såsen med maizenaredning.

Som tillbehör hackade jag squash i små bitar och stekte lätt i olja. Sedan blandade jag squashen med tomat som jag kärnat ur och finhackat och till sist rörde ner lite risvinäger, salt och peppar.

När kycklingen var klar så fick potatisen en stund i ugnen på hög värme.

2 kommentarer:

Brazilian Linda sa...

Åh vad gott det verkar!
Rosmarin till kyckling är en höjdare!

Pia sa...

Ja, det blev inte alls dumt!