måndag, november 19, 2007

Hemmarostad müsli


Jag brukar ofta göra "hemmarostad müsli".

Då rostar jag dinkelflingor, solrosfrön och nötter (mandel, cashewnötter, valnötter etc) i ugnen. Ca 5 minuter i 250 grader. Man brukar känna på lukten när det börjar bli klart, men på slutet gäller det att ha koll så att det inte bränns. När de rostade ingredienserna fått svalna blandar jag dem med hela eller krossade linfrön och hackade ekologiska aprikoser eller fikon. Jag tycker inte att det behövs mer sötningsmedel än så.

5 kommentarer:

Noorah sa...

Det låter gott! Är dinkelflinger som havreflingor ungefär eller?
Jag gillar groddar och kli i också om du inte har provat det blir lite krispigt resp. "smuligt", om man nu gillar det.
Jag hörde nånting om att kroppen inte kan ta upp näringen i hela linfrön och att man därför ska ha krossade. Jag undrar om det är sant...? Jag kommer också ihåg att jag försökte krossa de själv i en mortel vilket var stört omöjligt. Det enda jag fick ut av det var möjligtvis lite träning för armarna, ha ha.

Pia sa...

Ha ha! Jag har inte testat att krossa linfröna själv. Jag tror att även hela linfrön är bra för magen, eftersom det bildas en hinna på dem som underlättar matsmältningen. Krossade linfrön är lättare att ta upp näringsmässigt. Det har jag också hört. Samtidigt ska man inte äta för mycket krossade linfrön. Max 1-2 msk per dag.

Dinkel är väl dinkel och havre havre... :-)

Pia sa...

Hurdana groddar, Noorah? Färska som du rostar eller finns det torkade? Det låter spännande!

annamaria sa...

Perfekt! jag var senast igår på jakt efter muslirecept. Detta pga att det nu äntligen finns en låglaktosyoghurt - då vill jag har musli! Det blir lite tråkigt med äpple till slut.

Noorah sa...

Tex. vetegroddar. Du kan läsa mer här:
http://www.risenta.se/Vetegroddar.htm
Jag såg just att det fanns några müslirecept där också (och annat också). Min moster har även torkade nässlor i (mycket järn bl.a.). Det finns hur mycket nyttigt som helst att stoppa i. I USA begriper de ju inte sig på varken fil eller müsli; de har bara supersöt eller supersur yoghurt och cocoa puffs ungefär. Tråkigt!
Ha ha, jag undrade mer om det smakade ungefär som havreflingor...