Idag har jag gjort Leilas smörkola. Jag smaksatte den med saffran och när Iza sov paketerade jag kolan i cellofan, ett riktigt "pilljobb". Kolan blev väldigt god, så vi får se om den räcker ända fram till jul.
Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt sedan 3 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 1 dl ljus sirap och 1 tsk vaniljsocker. Låt koka 15-30 minuter och tillsätt ett paket saffran när kulprovet fungerar. Häll upp smeten i en oljad brödform (så får kolorna en bättre form än de får i en långpanna - bra tips från Leila) och låt stelna i kylen. Skär i bitar när kolan blivit hård. Förvara kallt.
7 kommentarer:
leila är en av mina favoritkockar. har bakat hennes saffransskorpor och mjuka pepparkaka. supergott! kolorna verkar också goda, men det är nog lite för pilligt för att jag ska orka med det :)
Man behöver kanske inte paketera dem. :-)
Ser väldigt gott ut, fint inslaget också! Är kolan seg eller sockrig?
Jo, den är riktigt god! Leila kallar ursprungsreceptet (utan saffran) världens godaste smörkola. Seg, inte sockrig.
Vad fina de blev! De ser jattesmarriga och juliga ut!
Perfekt! jag som är på jakt efter kolarecept. man borde nog kunna byta ut saffran mot lite rivet limeskal eller vad tror du?
Ja, absolut, Annamaria! Leila föreslår att man blandar i skalet av två limefrukter. Det blir säkert jättegott!
Skicka en kommentar