måndag, december 10, 2007

Smörkolor med saffransmak


Idag har jag gjort Leilas smörkola. Jag smaksatte den med saffran och när Iza sov paketerade jag kolan i cellofan, ett riktigt "pilljobb". Kolan blev väldigt god, så vi får se om den räcker ända fram till jul.

Smält 100 g smör i en kastrull. Tillsätt sedan 3 dl strösocker, 2 dl vispgrädde, 1 dl ljus sirap och 1 tsk vaniljsocker. Låt koka 15-30 minuter och tillsätt ett paket saffran när kulprovet fungerar. Häll upp smeten i en oljad brödform (så får kolorna en bättre form än de får i en långpanna - bra tips från Leila) och låt stelna i kylen. Skär i bitar när kolan blivit hård. Förvara kallt.

7 kommentarer:

natz sa...

leila är en av mina favoritkockar. har bakat hennes saffransskorpor och mjuka pepparkaka. supergott! kolorna verkar också goda, men det är nog lite för pilligt för att jag ska orka med det :)

Pia sa...

Man behöver kanske inte paketera dem. :-)

lina sa...

Ser väldigt gott ut, fint inslaget också! Är kolan seg eller sockrig?

Pia sa...

Jo, den är riktigt god! Leila kallar ursprungsreceptet (utan saffran) världens godaste smörkola. Seg, inte sockrig.

Unknown sa...

Vad fina de blev! De ser jattesmarriga och juliga ut!

annamaria sa...

Perfekt! jag som är på jakt efter kolarecept. man borde nog kunna byta ut saffran mot lite rivet limeskal eller vad tror du?

Pia sa...

Ja, absolut, Annamaria! Leila föreslår att man blandar i skalet av två limefrukter. Det blir säkert jättegott!