måndag, mars 24, 2008

Kladdkaka med smulig chokladkolatopping


Igår var vi och hälsade på Noorah. Det var jättemysigt! Och gott! Efter att ha ätit nybakade scones och druckit te överraskade Noorah med att ta fram en fantastiskt god kaka. Det kunde vi inte säga nej till trots att vi redan var otroligt mätta.

Det var en kladdkaka med smulig chokladkolatopping.

Smält 200 g smör i en kastrull. Stoppa sedan i 200 g bitar av mörk choklad och låt smälta. Vispa 4 ägg och 2 dl strösocker lätt. Rör ihop med chokladsmeten. Blanda 2,5 dl vetemjöl och 1 krm salt och rör sedan ner även detta. Häll smeten i en smord rund form (ca 24 cm i diameter) och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i 14 minuter. Låt svalna helt.

Smält 75 g smör i en kastrull. Rör ner 3/4 dl strösocker, 3/4 dl ljus sirap, 1 dl vispgrädde och 2 msk kakao. Koka upp och koka sedan på medelvärme tills man kan "göra en gata med en sked", d v s att det tar en stund för smeten att bli platt igen. 114 grader är det då ungefär, om du hellre använder termometer. Häll i 2, 5 dl smuliga müslifrukostflingor och bred snabbt ut toppingen över kakan innan den hinner stelna för mycket. Låt gärna kakan stå en dag innan ni äter den.

6 kommentarer:

Unknown sa...

Hrmm, hrmmm, påminner en del om en tomat, som sagt.
Det var jättekul att hela familjen Wall kom och hälsade på! Kul att ni tyckte det var gott.
Idag har vi haft Påskmiddag och tog en bit av kakan till efterrätt men vi har fortfarande en hel del kvar trots att vi var 7 pers. Dryg kaka.
Imorgon är det tillbaks till GI och, hur konstigt det än låter, så ser jag fram emot det.
Kul att ses igen!
Kram på er allihop.

Anonym sa...

Kan inte du uppdatera oftare??? Dina inlägg är så smaskiga!! :)

Pia sa...

Det var jättetrevligt, Noorah! Speciellt kul var det att se hur fascinerad Iza var av katterna och lammet. Magnus hälsar! Kram Pia

Pia sa...

Vad kul att du gillar recepten, Sandra! Jag vet att jag uppdaterar ganska sällan - tyvärr blir det inte lika mycket rolig matlagning som jag hade önskat att jag hade tid med. Som småbarnsförälder får man lite andra prioriteringar. Kul att du hittar hit ändå! :-)

Anonym sa...

Jag förstår! :) Men jag kommer fortsätta spana här inne efter bra recept! Förresten, jag ska göra en svamprisotto, vad tycker du passar till det? fisk/kött/kyckling? Tack så länge!

Pia sa...

Vad bra, Sandra! Svamprisotto är verkligen gott!!! Jag tycker att det passar till vilket som, fisk, kött eller kyckling.