söndag, maj 16, 2010

Citronglass med yoghurt


Häromdagen gjorde jag citronglass med yoghurt, en frisk och krämig glass hämtad från Anna och Fanny Bergenströms bok Sött, sweet, dulce. Ingen glassmaskin behövs.

Tvätta och torka en citron. Riv det yttersta skalet fint och pressa saften så att du får ut 1 dl.

Vispa äggvitorna från tre ägg till styvt men inte allt för hårt skum. Häll i 1/2 dl strösocker och fortsätt vispa tills smeten blir blank och "toppig".

Blanda tre äggulor med 1 dl strösocker samt fröna från en halv vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker) i en annan bunke. Vispa pösigt.

Vispa 2 dl vispgrädde i ännu en bunke.

Blanda äggulesmeten med citronskalet, citronsaften och 2 dl 10%-ig yoghurt. Lägg sedan i grädden. Rör och vänd ner hälften av äggvitorna. Vänd till sist ner resten av äggvitorna med väldigt försiktiga rörelser.

Häll upp i en fryslåda med lock och frys. Det blir 1,2 liter glass som håller sig 2-3 veckor i frysen.

9 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Låter som en syrlig och od glass helt i min smak. Den ska jag testa nu när glassäsongen förhoppningsvis kommit för att stanna.
Hälsar fröken Dill

Pia sa...

Kul, fröken Dill! Jo, den har en bra balans mellan syrlighet och sötma.

Markus karlsson sa...

Låter underbart, måste testas nu när det är sommarvärme...typ..

Pia sa...

Ja, den var ganska enkel att göra också, Markus. Det blev en del disk dock. :-)

Markus karlsson sa...

Säg inte så, det räcker för att avskräcka mig ;)

Pia sa...

Tre bunkar kanske inte är så mycket, trots allt.

Noorah sa...

Ah, jag hade tittat på det receptet några gånger men hitills inte blivit färdig att prova det.
Jag har testat några av de andra glassrecepten (några av de lite enklare) och de blev jättegoda.

Noorah sa...

Nu har jag äntligen testat. En klar favorit.
Det var ju inte svårt heller. Blev bara en del disk, precis som du sa.

Noorah sa...

Nu har jag äntligen testat. Jättegott! En klar favorit.
Det var ju inte svårt heller faktiskt, bara en del disk, precis som du sa.