torsdag, maj 06, 2010

Rosmarinkaka


Min svärmor tipsade om en rosmarinkaka, som tydligen kommer från Nigella Lawson ursprungligen. Den blev riktigt god, med en svag nyans av rosmarin. Nästa gång jag gör den gör jag nog lite mer äpplepuré, för att få ännu tydligare äpple- och rosmarinsmak.

Skala, kärna ur och skär ett äpple i bitar. Lägg bitarna i en kastrull tillsammans med en rosmarinkvist, en tsk strösocker, saft och skal från en citron samt en tsk smör. Sätt på lock och sjud på låg värme i 4-8 minuter tills äppelbitarna är mjuka. Låt svalna och fiska upp rosmarinkvisten när äpplena svalnat helt. Kör äppelkoket med stavmixer tills det blivit puré.

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund form 26 cm i diameter med avtagbara kanter.

Vispa 225 g smör och 1 dl strösocker kraftigt. Tillsätt tre ägg, ett i taget. Blanda 5 dl vetemjöl med 2 tsk bakpulver. Häll mjölblandningen försiktigt i äggsmeten. Tillsätt därefter äppelpurén. Häll över smeten i formen och jämna till ytan. Lägg små rosmarinkvistar dekorativt på kaksmetens yta. Strö därefter ett jämnt lager av rörsocker över kakan. Under gräddningen avger rosmarinkvistarna sin aromatiska olja och lämnar ett parfymerat täcke över kakan.

Grädda kakan i ugnen ca 45-50 minuter eller tills ingen smet fastnar på en provsticka.

Inga kommentarer: