söndag, maj 29, 2011

Rofans vardagsbröd



Häromdagen gjorde jag Rofans vardagsbröd, hämtat från kokboken Kärlek, oliver och timjan. Det blev saftigt och hållbart med tuggmotstånd. Perfekt att rosta!

Mät upp 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl hela linfrön, 1 dl vetekli, 1-2 dl solrosfrön och 2 rågade tsk salt (det blir lite mer än så nästa gång) i en bunke. Slå över 5 dl kokhett vatten. Låt stå i 1-2 timmar.

Rör ut 25 g jäst i 2 dl ljummet vatten och blanda ner i bunken. Tillsätt 9-10 dl vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt jäsa 1 timme under bakduk.

Tippa ut degen i 2 dl vetemjöl på ett bakbord. Knåda igenom degen lätt. Forma till en rulle och lägg på en bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och strö över 4-5 msk sesamfrön (eller andra frön).

Grädda i 250 grader i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda ytterligare 25-30 minuter.

Inga kommentarer: