Detta är en blogg om god mat med det där lilla extra! En spännande smakkombination. En härlig doft som sprids i köket. En ny ingrediens. Visst är det inspirerande att upptäcka nya smaker! Quinoa. Kanelte. Tamarisoja. Kryddost med kummin och nejlika. Rostad mandel och ruccola. Du hittar mig även på Instagram (piakwall) och Pinterest (Pia Wall)
lördag, juli 14, 2012
Marängtårta med rabarbergrädde
När jag fyllde år häromdagen gjorde jag Jennie Benjaminssons marängtårta med rabarbergrädde. Jennie var med i förra årets Sveriges mästerkock och hennes kokbok Kalasgott är riktigt inspirerande.
Sätt ugnen på 180 grader. Vispa 4 äggvitor och 1/2 tsk pressad citronsaft till skum. Vispa ner 3 dl strösocker pö om pö till en fast och glansig marängsmet. Sikta ner 2 tsk maizena och rör försiktigt. Bred ut marängen i en rundel på en bakplåtsklädd plåt. Sätt in marängen i ugnen och sänk värmen till 150 grader. Grädda till den spricker lite, ca 75 minuter.
Tvätta 6-8 späda rabarberstjälkar och skär i mindre bitar. Koka upp tillsammans med en urskrapad vaniljstång (både stången och fröna), 1 dl strösocker och 1/2 dl vatten. Sjud ca 15 minuter och låt sedan svalna. Ta bort vaniljstången.
Vispa 5 dl vispgrädde lätt och blanda med rabarberkompotten. Bred ut över tårtan och garnera med färska bär.
När jag gjorde tårtan så gjorde jag lite större sats marängbotten och jag minskade grädden till 4 dl.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Var den lika god som den ser ut?
Ja :-)
Skicka en kommentar