onsdag, januari 01, 2014

Nyårsmeny

Igår gjorde vi en nyårsmeny som engagerade hela familjen, både vid planeringen och matlagningen. Jättemysigt!

Som tilltugg friterade vi potatisskal, som fått ligga i kallt vatten och sedan torkats av. Chipsen doppade vi i aioli, gjord på färdig majonnäs, pressad vitlök, chiliolja, lite citronsaft, salt och peppar.

Till förrätt åt vi kuber av salmalax, melon, smörrostat mörkt bröd och klickar av majonnäs som blandats med japansk soja. Salmalaxen var riktigt god!


Huvudrätten bestod av oxfilé, potatisrösti och bearnaisessås. Allt gick att förbereda innan. Vi rev ca 600 g skalad mandelpotatis och 160 g västerbottenost, saltade lite och blandade. Sedan stekte vi små röstiplättar i rikligt med smör. Strax före servering värmde vi sedan dem på ett galler i ugnen på hög värme. Tors kommentar när han fick provsmaka dem var "har du gjort dem själv mamma?". Det tolkade jag som ett gott betyg.

Oxfilén sköljde jag i vatten. Sedan torkade jag av köttbiten med papper och lät den ligga i rumstemperatur någon timme. Jag saltade och pepprade och stekte den sedan på hög värme runt om. Därefter fick den stå i 150-gradig ugn tills den nått innertemperaturen 54 grader och till sist fick köttet vila i rumstemperatur. 10 minuter före servering stoppade vi in köttet i 250-gradig ugn för värmning.

Till detta åt vi Magnus goda bearnaisesås med massor av dragon.


Efterrätten var S'mores glasstårta, från Izas födelsedag, som vi nu gjorde i portionsformar och serverade med fruktsallad och chokladmintsås.


Idag är det Nyårsdagen och nu börjar det nya sunda livet.

1 kommentar:

Mamma sa...

Festlig nyårsmeny. Roligt att även
barnen var engagerde.