söndag, augusti 10, 2014

Sardellsmörbakad torsk med fänkål, tomater och svarta oliver


Rösta på mitt bidrag! 

Cono Surs webbplats söker företaget efter en ny, läcker huvudrätt som passar till ett av deras viner Bicicleta Gewürztraminer eller Organic Cabernet Sauvignon Carmenere. Svenska matbloggare utmanar varandra och den bloggare som skapat den bästa rätten får resa till Paris och möta finalister från Storbritannien, Finland och Irland. Den som vinner hela tävlingen får en resa för två till Chile för att besöka Cono Sur Vineyards & Winery och upptäcka Cono Surs hemland. 

En sådan här utmaning vill jag inte missa! Provlaga gärna min rätt, sardellsmörbakad torsk med fänkål, tomater och svarta oliver! Och drick gärna Bicicleta Gewürztraminer till rätten, ett vin med en doft av färska frukter, rosenblad, kryddor och litchifrukt och med en uttrycksfull smak med ton av stenfrukter.
Salta och peppra fyra torskryggfiléer och låt dem stå en halvtimme. Skär fänkål (två stycken), två rödlökar, två-tre tomater och en deciliter svarta kärnfria oliver i fina bitar. Forma grillfolie till fyra "skålar" och fördela grönsakerna i dem. Strö över en deciliter hackad bladpersilja och en deciliter hackad färsk timjan. Salta och peppra.  Blanda 100 gram rumstempererat smör med tio hackade sardeller samt två matskedar sardellolja från burken. Fördela hälften av smörblandningen över grönsakerna i foliepaketen. Grilla på indirekt värme på grillen eller baka i ugnen (i 200 grader) 15-20 minuter. Känn efter med en gaffel så att fänkålen är lagom mjuk och tål ytterligare ca 5 minuter. Dela varje torskryggfilé i två delar och lägg två bitar i vare foliepaket. Fördela resten av smörblandningen över fisken. Grilla/baka ytterligare ca 5 minuter, tills fisken ser klar ut.

Fördela ut fint på fyra tallrikar, tillsammans med kaprismajonnäs. Ugnspotatisen kan du välja att servera vid sidan om. Garnera med bladpersilja.

Majonnäsen gör du genom att vispa en rumstempererad äggula tillsammans med en tesked dijonsenap och en tesked vitvinsvinäger. Häll försiktigt i några droppar rapsolja och öka efter hand på med mer och mer olja i en stråle. Blanda de färdiga majonnäsen med en deciliter kapris. Potatisen halverar du, penslar med olja och saltar, innan du stoppar in den i 225-gradig ugn ca 30 minuter (beror på hur stora potatisarna är). 

Inga kommentarer: