tisdag, oktober 07, 2014

Lantlig linsgryta och baguetter


Jag är verkligen glad över att jag har köpt Anna och Fanny Bergenströms nya kokbok "Det goda enkla". Den innehåller sund, grön och vacker mat. Mycket inspirerande!

Jag har redan provat lantliga linser tillsammans med det som de själva kallar fantastiska brödet, i form av baguetter.

Till linssoppan rensar och sköljer du 5 dl gröna linser. Skala och hacka en stor gul lök och 3-4 vitlöksklyftor. Stöt 1 msk korianderfrön i en mortel. Skala 6 potatisar och en morot skär dem i bitar. Riv en ytterligare morot grovt. Fräs löken och vitlöken i 3-4 msk olivolja. Tillsätt koriandern, lite aji (aji gör man genom att förvälla och hacka torkad chilifrukt och sedan mortla den tillsammans med vitlök och lite salt - häll detta i en glasburk och täck med mild olja), 1/2 tsk chiliflingor och 1 tsk torkad timjan. Strö över 1 tsk spiskummin, 1 tsk paprikapulver och rör. Rör ner en burk krossade tomater och 1 1/2 liter buljong. Lägg i 2 torkade lagerblad, potatisen, moroten och linserna.

Koka upp och låt puttra under lock på svag värme 30-40 minuter. Smaka av med 1 msk honung och ev ytterligare salt.

Stek smakrika korvar (longanisa eller merguez exempelvis) och servera i grytan. Tyvärr hade vi inga korvar hemma, men grytan blev god ändå.

Till det "fantastiska brödet" blandar du 5 dl fingervarmt vatten med 1 dl mjölk eller filmjölk. Smula 25 g jäst i en bunke och lägg i 2 rågade tsk salt samt 1 msk honung. Häll över lite av vattenmjölken och rör så att jästen löser upp sig. Låt stå tre minuter och häll sedan på resten av vätskan. Vänd ner 12 1/2 dl (750 g) ekologiskt vetemjöl och arbeta snabbt ihop degen. Strö över 2 msk vetemjöl och jäs under bakduk 1-1 1/2 timme.

Strö vetemjöl på bakbordet och tippa ut degen. Knåda inte. Strö över lite vetemjöl samt 1/2 dl frön (solrosfrön/sesamfrön). Platta ut försiktigt med handen och skär i 6 smala remsor. Häll över lite sesamfrön och vrid degremsorna innan du lägger dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda ca 20 minuter i 240-gradig ugn. Man kan göra andra former av bröd också, t ex portionsbröd.

5 kommentarer:

Fnulan sa...

Hej tjejen!
Tack för att du kom igår. Så många härliga människor vi var eller hur!
Jag hoppas att det kommer fler tillfällen.

Vill du ha de andras bloggadresser och mailadresser? Maila till mig så löser jag det.
KRAM

Pia sa...

Hej Fnulan!

Det var verkligen jättetrevlig, gott och intressant! Stort stort tack! Du får gärna skicka de andras uppgifter. Min mailadress är pia_hemma och så hotmail.

Pia

Noorah Södring sa...

Jag gillar soppa så den här ska jag göra. Jag har köpt jordärtskockor som jag tänkte göra soppa på. Du har inget bra recept på det?

Pia sa...

Jeanette bjöd på en väldigt god jordärtskockssoppa. Du hittar den på http://mittvinrum.wordpress.com/

Noorah Södring sa...

Tack! Jag kollar det.