lördag, februari 18, 2006

Saffransstekta pilgrimsmusslor och puylinser med apelsin

Igår köpte jag färska pilgrimsmusslor i saluhallen. De kostade en slant, men de var så goda att de "smälte" i munnen. Rätten jag serverade var saffransstekta pilgrimsmusslor och puylinser med apelsin.

Rör ut en paket saffran i lite olivolja och marinera pilgrimsmusslorna sedan i oljan. Vi åt fyra musslor var. Koka ca tre deciliter puylinser enligt instruktionerna på förpackningen, men se till så att linserna inte blir för kokta. Jag hade haft dem i blöt sedan morgonen och kokade dem i knappt tio minuter. I kokvattnet tillsatte jag lite flytande fond och en klick smör. När linserna var nästan klara sköljde jag dem i kallt vatten i en sil. Sedan stekte jag skivad grön purjolöksblast och en hackad röd paprika i lite olja. Detta blandade jag sedan med linserna samt saften från två pressade apelsiner och en tesked sambal oelek (och salt & peppar). Pilgrimsmusslorna stekte jag snabbt i en grillpanna och sedan trädde jag dem på blompinnar. Jag hade kokat lite matvete som tillbehör också, men nästa gång jag gör rätten så kommer jag att hoppa över det. Jag dekorerade rätten med strån av grön purjolöksblast och rostade svarta sesamfrön.

2 kommentarer:

Viktoria Schiöler sa...

Mmm, låter smaskens!!!

Pia sa...

Ja, det var det... :-)