söndag, februari 26, 2006

Yakiniku

Igår gjorde jag yakiniku, nästan i klass med den som serveras på Isakaya Koi (om jag får säga det själv)! Magnus, min stackars make som hoppar runt på kryckor med gipsat ben, var lyrisk.
Jag skar oxfilé i tunna skivor, som jag sedan stekte i en het panna med lite smör. Efter en stund var jag tvungen att ta upp köttet, hälla av vätska och sedan fortsätta stekningen för att få en fin yta. När köttet var klart la jag det i en marinad av 8 msk japansk soja, 2 msk socker, 2 msk sesamolja, en halv dm färsk ingefära i skivor, två matskedar rostade sesamfrön och två pressade vitlöksklyftor. Köttet fick dra i två timmar. Precis före serveringen värmde jag upp köttet tillsammans med en klick smör och en matsked brun farin.

Till detta serverade jag tunt hyvlad gurka - som fått dra i en lag på en msk socker, en msk ättika, två msk risvinäger och tre msk vatten - samt smörstekt portabello och jasminris.

5 kommentarer:

Kusin Eva sa...

Verkar ju alldeles fantastiskt gott! Den rätten måste vi prova. I helgen kommer vänner från Stockholm ner till oss, men tyvärr kan vi inte bjuda på något i matväg som innehåller vitlök (svårt!) pga allergi. Kanske kan jag hitta något vitlöksfritt alternativ på bloggen.

Pia sa...

Vad blev det för gott som ni bjöd på? - nyfiken :-)

Kusin Eva sa...

Det blev pasta Carbonara, och den blev supergod. Vi fick nämligen en jättebit Parmesan Reggiano (långlagrad) i värdinne/värdgåva och med den i gick det inte att misslyckas. Till pastan hade vi en avokado-bönsallad och en tomat-mozzarellasallad.

Pia sa...

Gott!!!

Gabriel sa...

Det låter gott men yakiniku går inte riktigt till på det sättet... oftast är köttet inte alls marinerat, men vill du kan du väl göra en miso eller sojasås-baserad marinad...
vanligtvis är det dock omarinerat kött, du grillar det en kort stund (inte mer än 4 minuter), doppar det i en annan sojasåsbaserad sås ("tare") och äter det omedelbart. Det tar inga två timmar inte...