torsdag, juli 31, 2008

Pestoöverbakad kolja med bondbönor och rostade cocktailtomater


Igår åt vi pestoöverbakad kolja med bondbönor och rostade cocktailtomater.

Jag saltade och pepprade koljafiléer, rullade ihop dem och täckte dem med en blandning av färdig pesto (med chili), pumpafrön och solrosfrön. Sedan fick de stå i ugnen en bra stund. Bondbönorna kokte jag i buljong med smör och sedan blandade jag dem med hyvlad parmesanost och färsk basilika. Cocktailtomaterna fick bli varma i ugnen.

söndag, juli 27, 2008

Strand hotell i Arild

I helgen bodde och åt Magnus och jag på Strand hotell i Arild. Det var jättemysigt och vi hade en härlig utsikt från vår balkong. Maten var väldigt god, men vi var ändå överens om att den inte var riktigt riktigt prisvärd.

Till förrätt åt vi spaghetti med blåmusslor (synd att det var utan skal - det hade varit mycket festligare!), syltad citron, parmesanost och persilja. Till huvudrätt blev det hälleflundra med rödbetor, sallad, ansjoviskräm och potatisfritt. Sist men inte minst åt vi tryfflar och praliner, men de var så goda att vi glömde fotografera.


torsdag, juli 24, 2008

Klassisk kardemummakaka


Igår gjorde jag Drakamöllans klassiska kardemummakaka. Tyvärr blev den lite "döbakad" - vår gasugn är inte den bästa att baka i, om jag nu kan skylla på det. Omgivningen var dock snäll och hävdade bestämt att "åh, jag tycker att det är så gott när det är lite döbakat" och "det är inte döbakat så att det stör".

Rör 100g smör, 2 1/2 dl socker och ett äggpösigt, gärna med elvisp. Blanda ner 1-2 msk stött kardemumma. Tillsätt 5 dl vetemjöl blandat med 2 tsk bakpulver varvat med 2 1/2 dl mjölk eller filmjölk. Blanda väl och häll smeten i en smord tvålitersform. Strö över pärlsocker (jag skulle säga att man hellre skulle göra detta efter att kakan gräddats en stund, så att sockret inte smälter ner i kakan). Grädda i 175 gradig ugn ca 45 minuter.

söndag, juli 20, 2008

Mariloys äppelbröd


Idag gjorde jag Drakamöllans "Mariloys äppelbröd". Inte riktigt så nyttigt som den mörka färgen förespeglar, men gott och sirapssegt.

Blanda 4 dl havregryn, 7 dl vetemjöl, 1 1/2 dl mörk sirap, 1 1/2 tsk salt, 1 msk bikarbonat, 7 dl filmjölk och 3 dl encentimeters äppletärningar (lite väl mycket äpple enligt min smak). Rör väl och häll i två smorda 1 1/2 litersformar. Strö över 2 msk hackade hasselnötter. Baka i mitten av ugnen i 150 grader ca 1 1/2 timme. Låt svalna i formarna.

fredag, juli 18, 2008

Eves sugarpie


Igår kväll hade vi pokerkväll och jag hade gjort Eves sugarpie, hämtad från Drakamöllans receptsamling. Den blev god, men kanske lite väl söt. Nästa gång ska jag ha ännu mer pekannötter i pajen, för de bröt av mot det söta.

Tärna 125 g kallt smör och nyp ihop till en grynig massa tillsammans med med 250 g vetemjöl och 1/2 tsk salt. Blanda ner 1/2 glas ljummet vatten och knåda ihop till en boll. Låt stå några minuter. Kavla eller tryck ut degen i en 28 cm pajform och låt stå i kylen en timme.

Blanda ihop 3 stora ägg eller 4 små ägg, 3 1/2 dl ljust muscadavosocker, 2 dl farinsocker, 2 msk lönnsirap och 1 1/2 dl vispgrädde med en handvisp. Sila smeten genom ett durkslag över pajskalet. Strö över 1/2 dl pekannötter och valnötter (jag tog säkert 1 dl, men nästa gång blir det som sagt ännu mer).

Grädda mitt i ugnen i 175 grader ca 35-40 minuter. Pajen ska vara ganska fast.

Servera ljummen, gärna med en klick calvadosgrädde och smörstekta päron eller ananasbitar. Vi åt vaniljglass till.

tisdag, juli 15, 2008

måndag, juli 14, 2008

Härligt inspirerande kokböcker


När jag fyllde år fick jag två härligt inspirerande kokböcker i present.

Den ena var Monika Ahlbergs Monikas bästa menyer - för sommaren. Läckra bilder och goda recept, exempelvis getost med jordgubbssalsa, toast med kronärtskockstapenade och salamichips och chokladtarte med ricotta, pinjenötter och rårörd hallonsås. Mmm!


Den andra boken var Drakamöllans kök. Vackert och inspirerande! Åh, vad jag skulle vilja åka till det lilla pensionatet/hotellet Drakamöllan på Österlen! Här finns bland andra recepten Eves tomattarte, lammfärsbiffar med ingefära, jordärtskockscrème och äppelsås och Eves sugarpie.

Jag har inte haft så mycket matinspiration på sistone. Det har ofta blivit en köttbit och en sallad. Nu börjar inpirationen komma krypande igen - äntligen!