söndag, augusti 31, 2014

Kantarellsoppa med små smörgåsar och en variant på glace au four

Igår hade vi soppkväll hemma hos oss. Vi är ett gäng tjejer som ses emellanåt och bjuder varandra på soppa. Den här gången blev det kantarellsoppa med små smörgåsar och till efterrätt en variant på glace au four.



Kantarellsoppan gjorde jag genom att steka 1,5-2 liter kantarellbitar i rikligt med smör. När vätskan kokat bort adderade jag till ytterligare smör och finhack från två schalottenlökar. Efter några minuter strödde jag över 2 msk vetemjöl och så fyllde jag på med 5 dl vitt vin. Det fick puttra några minuter innan jag hällde i 9 dl hönsbuljong, 5 dl grädde och 3 msk japansk soja. Soppan fick stå och sjuda på svag värme i minst en halvtimme och sedan mixade jag den slät.

Till detta åt vi små smörgåsar. Jag hade bakat baguetter som jag skar i skivor. Den ena pålägget var Saint Agur och syltad rödlök, tre klyftade rödlökar som fått steka i smör och därefter fortsatt steka tillsammans med 2 tsk brun farin och 2 msk balsamvinäger. Det andra pålägget var hackad tomat, vars innanmäte jag tagit bort, tillsammans med hackad chilifrukt, olivolja, vitvinsvinäger, salt och peppar. Tomatröran fick stå och dra någon timme innan jag lät den rinna av i en sil.


Efterrätten var en variant på glace au four. Till sex personer, skiva 4 äpplen tunt och blanda med en msk strösocker och 1/2 tsk nymortlad kardemumma. Fördela i ugnståliga portionsformar och grädda i 200-gradig ugn ca 10 minuter. Låt svalna. Strö över en msk kanderad mandel per form och en stor skopa vaniljglass. Hit kan man förbereda och sätta formarna i frysen. Vispa 6 äggvitor hårt. Addera 1 1/2 dl strösocker pö om pö och fortsätt vispa tills smeten blir glansig. Fördela smeten på formarna och grädda i 250-gradig ugn några minuter tills marängen fått lagom färg. Passa noga!


3 kommentarer:

Unknown sa...

Jag har aldrig ätit glace au four. Har jag missat något?

Pia sa...

Ja, det tycker jag. En spännande kombination av kallt och varmt.

Unknown sa...

Nån gång ska det väl bli av :)