onsdag, februari 04, 2015

Potatiskroketter med jordärtskockschips, bacon, jordärtskockskräm och rostade hasselnötter


Veggivore. Flexitarianer. Det ena begreppet efter det andra dyker upp. Jag tilltalas av idén att öka mängden grönt och låta köttet mer och mer fungera som tillbehör eller "krydda". Sedan älskar jag en riktigt fin köttbit, så jag kommer aldrig att bli ren vegetarian.

För ett tag sedan gjorde vi potatiskroketter med jordärtskockschips, lite bacon, jordärtskockskräm och rostade hasselnötter

Skala och koka ca 8 stora potatisar. Mosa med en gaffel tillsammans med saften och skalet från en citron. Salta, peppra och smaka av. Blanda hälften av potatismoset med 2 dl riven lagrad herrgårdsost. Forma bollar och rulla dem sedan i vetemjöl, därefter i lättvispat ägg och till sist i panko. 

Skala ca 8 jordärtskockor. Hyvla två av dem i tunna skivor med mandolin och lägg skivorna i kallt vatten en stund. Torska sedan av dem med hushållspapper och fritera.

Koka resterande 6 jordärtskockor mjuka i saltat vatten. Blanda med hälften av potatismoset och 1 dl vispgrädde. Vispa slätt och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med ytterligare grädde eller mjölk.

Servera med knaperstekt bacon, grovhackade rostade hasselnötter och lite bladpersilja.

Inga kommentarer: