söndag, februari 01, 2015

Manitoba cream surdegsbröd


Det har hänt något med min man. Han har börjat laga riktigt god mat och igår kväll stod han och knådade deg. En lördagskväll. Resultatet blev fantastiskt. Brödet höjde sig ordentligt i ugnen. Det fick fina luftbubblor och skorpan blev härligt knaprig. Själv var det länge sedan jag lyckades med ett surdegsbröd. Kan det vara så att hemligheten är en riktigt sprudlande surdeg och ett ihärdigt knådande?

Så här gjorde han iallafall.

På morgonen blandar du 100 g vetesurdeg med 150 g ekologiskt vetemjöl och 150 g vatten. Täck bunken med en handduk och låt jäsa i rumstemperatur ca 10 timmar tills smeten har blivit bubblig och fin.

På kvällen blandar du fördegen med 800 g manitoba creammjöl och 500 g kallt vatten. Kör i en hushållsassistent 10-15 minuter och tillsätt sedan 20 g salt. Ta upp degen på ett bakbord och knåda ordentligt med händerna 5-10 minuter.

Lägg degen i en oljepenslad bunke och täck med plastfolie. Låt jäsa i rumstemperatur ca 2-3 timmar, därefter 8-10 timmar i kallare temperatur (exempelvis garaget vintertid) till dubbel storlek.

Värm ugnen till ca 250 grader. Låt gärna en baksten vara med. Forma degen försiktigt till en rund "boll" och lägg på bakstenen. Gör några snitt i degen och baka i ugnen. Lägg i några isbitar i ugnen och "vädra" några gånger under gräddningen. Grädda tills innertemperaturen når 96 grader (kolla med ugnstermometer).

Inga kommentarer: