lördag, december 31, 2005

Bröd med aprikos och nötter

Inspirerad av Olof Viktors goda aprikosbröd har jag desperat sökt efter något liknande recept. Detta bröd med aprikos och nötter blir riktigt gott. I jul njöt vi av det varma brödet tillsammans med cheddarost.

Halvera torkade aprikoser (en påse) och lägg gärna dem i blöt någon timme så att de mjuknar. Lös upp 25 g jäst i 1 dl ljummet vatten och blanda sedan med ytterligare 5 dl ljummet vatten, 1 msk salt och 1 tsk honung. Arbeta in 4 dl grovt rågmjöl och 8 dl vetemjöl special. Arbeta degen ordentligt, minst fem minuter. Blanda sedan ner en påse hasselnötter, lite solrosfrön och aprikoserna.

Låt degen jäsa övertäckt i en timme. Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta den en stund med ytterligare mjöl. Degen är ganska kletig, men det är helt OK. Fördela degen i två stora brödformar och låt bröden jäsa cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Strö över lite solrosfrön och rågmjöl över bröden. Skär några snitt med en kniv i bröden. Grädda 15 minuter och stäng sedan av värmen. Låt bröden stå på eftervärme 15 minuter. Värm gärna bröden ytterligare strax före servering.

1 kommentar:

Anonym sa...

varfor inte:)