Inspirerad av Olof Viktors goda aprikosbröd har jag desperat sökt efter något liknande recept. Detta bröd med aprikos och nötter blir riktigt gott. I jul njöt vi av det varma brödet tillsammans med cheddarost.
Halvera torkade aprikoser (en påse) och lägg gärna dem i blöt någon timme så att de mjuknar. Lös upp 25 g jäst i 1 dl ljummet vatten och blanda sedan med ytterligare 5 dl ljummet vatten, 1 msk salt och 1 tsk honung. Arbeta in 4 dl grovt rågmjöl och 8 dl vetemjöl special. Arbeta degen ordentligt, minst fem minuter. Blanda sedan ner en påse hasselnötter, lite solrosfrön och aprikoserna.
Låt degen jäsa övertäckt i en timme. Ta sedan upp degen på bakbordet och arbeta den en stund med ytterligare mjöl. Degen är ganska kletig, men det är helt OK. Fördela degen i två stora brödformar och låt bröden jäsa cirka 45 minuter. Sätt ugnen på 275 grader. Strö över lite solrosfrön och rågmjöl över bröden. Skär några snitt med en kniv i bröden. Grädda 15 minuter och stäng sedan av värmen. Låt bröden stå på eftervärme 15 minuter. Värm gärna bröden ytterligare strax före servering.
1 kommentar:
varfor inte:)
Skicka en kommentar