söndag, maj 28, 2006

Ost- och spenatpaj och därefter citronmousse

Igår åt vi först ost- och spenatpaj och därefter citronmousse.

Till pajen - hacka samman 125 g rumstempererat smör med 3 dl vetemjöl och 2 msk sesamfrön. Tillsätt 2 msk vatten och en äggula och knåda samman till en deg. Tillsätt ytterligare 1 msk vatten om det behövs. Plasta in degen i plastfolie och låt den vila i kylen en timme.


Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda 15 minuter i en 200-gradig ugn.

Stek en paket färsk bladspenat (gärna två paket om du vill ha mer spenatsmak) och 6 skalade hela scharlottenlökar var för sig. Fördela spenaten, scharlottenlökarna, soltorkade tomater och svarta oliver i pajskalet. Vispa samman 2 dl mjölk och 4 ägg och tillsätt sedan 250 g riven västerbottenost. Häll blandningen över pajen och grädda sedan pajen i ugnen ca 30 minuter (eller tills den fått fin färg). Pajen räcker till 4 personer.


Till citronmoussen blötlägger du två gelatinblad i 4 msk vatten i en kastrull. När bladen fått dra fem minuter värmer du dem på spisen tills de smälter. Låt vätskan svalna.

Riv skalet från en halv citron och pressa ut saften. Vispa en äggvita med 3 msk socker samt citronsaften i ett vattenbad. Låt inte äggskummet koka. När skummet har blivit vitare och fått en fastare konsistens, tar du bort skålen från vattenbadet och fortsätter vispa en stund. Vänd sedan ner citronskalet, 1 1/2 dl 10-procentig kesella och till sist gelatinvätskan. Häll upp smeten i två efterrättsskålar och kyl ett par timmar. Garnera gärna genom att pudra kakao genom en tesil över moussen.

Inga kommentarer: